Audiovizuális gyűjtemények

Utolsó módosítás: 2020. január 23.

Europeana – Európai Digitális Könyvtár, az Európai Unió multimédiás e-tára már több mint 50 millió műalkotást, műtárgyat, könyvet, videót, hanganyagot tesz Európa teljes területéről elérhetővé.

EUscreen – Ingyenes online hozzáférést biztosít az európai műsorszolgáltatók és audiovizuális archívumok videóihoz, fotóihoz, szöveg- és hanganyagaihoz az 1900-as évektől a 2010-es évekig.  Az EU-s forrásokból megvalósuló EUscreen projekt 2016-ban lezárult.

Forum Hungaricum –  Az 1957-ben alapított Magyar Nemzeti Filmarchívum utódaként a kormány 2011 nyarán hozta létre a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet-et, melynek megszűntetése után 2017 januárjától a Forum Hungaricum Közhasznú Nonprofit Kft.gondozza a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot (ManDA). E weboldal a ManDA adatbázis és a Mandarchív gyűjtőoldala, ahol elérhető a Digipédia is. 

Google Arts & Culture – Képek, filmfelvételek.

Grove Music Online – Az Oxford University Press angol nyelvű teljes szövegű adatbázisa. Zenetudományi kézikönyvek teljes szócikkanyagát tartalmazza. Előfizetéssel használható. 

Magyar Film Adatbázis (Mafab)

Magyar Nemzeti Filmarchívum – 2017. január 1-től a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum honlapjáról elérhető a Gramofon Online, Filmhíradók Online.

MANDA TÉKA – A MaNDA online filmtára, amely 115 alkotással indult 2015 decemberében. A szolgáltatás nem ingyenes. 508 forintért két napon keresztül lehet hozzáférni egy-egy filmhez. Folyamatosan bővül az adattár, melyből rendszeresen kínálnak adott ideig ingyenesen elérhető filmeket.

Médiklikk.hu  –  A közszolgálati magyar média archívuma. Az alábbi televíziócsatornák adásait tartalmazza: M1, M2, M3, M4, M5, Duna Tv, Duna World. A rádiócsatornák közül elérhető: Bartók, Dankó, Duna World, Kossuth, Nemzetiségi, Parlamenti, Petőfi.

Mindentudás Egyeteme

Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) – A magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány archívum, azaz olyan az elektronikus műsorok számára, mint az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Gyűjtőkörébe tartoznak az országos földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai. A NAVA ezenkívül befogad helyi műsorszolgáltatói vagy bármilyen egyéb audiovizuális tartalmú archívumokat feldolgozási vagy tárolási célból, ezzel is segítve az audiovizuális tartalmak, mint a kulturális örökség részeinek megőrzését. Az adatbázis különlegessége, hogy online hozzáférést biztosít a törvény szabta kereteken belül – archívuma szabadon kereshető, a benne található műsorok teljes terjedelmükben pedig az úgynevezett NAVA-pontokon (amelyek könyvtárakban, iskolákban stb. elérhető terminálokat jelent) tekinthetők meg. A NAVA szolgáltatásainak igénybevétele ingyenes. NAVA-pontok Egerben. Az egy milliónyi dokumentum közül 159 ezer szabadon hozzáférhető, közöttük a XX. század első felében készült, fekete-fehér magyar filmhíradók , a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei.

Technology-Entertainment-Design (TED TV) – Nyilvános külföldi videotár, amely a tudományos és az üzleti világban több mint 100 nyelven megtartott előadást tesz hozzáférhetővé.

Videotanár – Az általános iskola felső tagozatos képzésének aktuális tananyagát feldolgozó közel 850 videó és csaknem 17 ezer ellenőrző kérdésből álló archívum tanároknak, diákoknak és érdeklődőknek egyaránt hasznos.

Videotórium –  A felsőoktatás és kutatás számára létrehozott speciális videó/audió megosztó portál, már több mint 10 ezer oktatással, kutatással kapcsolatos videófelvétel elérhető. 

YouTube


< Vissza