Tudományos keresők, adatbázisok, személyi azonosítók

Utolsó módosítás: 2019. december 11.

2020ok. Directory of FREE Online Books and FREE eBooks

Bielefeld Academic Search Engine (BASE) – A tudományos kereső a Bielefeldi Egyetem Könyvtárának és közel 200 egyéb szabad hozzáférésű adattárnak összesen több mint 2 millió rekordját teszi kereshetővé.

Citation Machine  – Hivatkozások készítését (pl. MLA, APA) segítő generátor.

CiteWEB – Hivatkozások készítését segítő adatbázis. 1800-tól megjelent, teljes szöveggel digitálisan elérhető publikációk adatait kronológiai rendben teszi kereshetővé.

Comparitech Blog linktára

Datenbank-Infosystem (DBIS) – Az Universität Regensburg adatbázis-katalógusa. Egyes adatbázisok Magyarországról is ingyenesen elérhetőek..

Digital Commons Network (DCN) – A 2012-ben indult szolgáltatás ingyenes teljes szöveggel elérhető egyetemi tartalmat tesz elérhetővé. E körbe tartozó dokumentumtípusok: lektorált folyóiratcikkek, könyvfejezetek, disszertációk, konferenciaanyagok. Szerzők, témák követését is nyújtja, szolgáltatásai között az e-mail értesítés lehetősége is adott.

Directory of Open Access Book (DOAB) – Nyíltan elérhető könyvek adatbázisa.

Directory of Open Access Journals (DOAJ) – Minőségileg ellenőrzött, nyelvtől független szabad hozzáférésű időszaki kiadványok adattára. A találatok teljes szöveggel jelennek meg, melyeket a használó olvashat, letölthet vagy ki is nyomtathat.

Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) – A hazai felsőoktatás, közgyűjteményi szféra és a nonprofit kutatásban résztvevők számára nyújt hozzáférést elektronikus tudományos tartalmakhoz nemzeti licenc vásárlásával. Adatbázisok.

Elektronischen Zeitschriftenbibliothek (EZB) –  Tudományos folyóiratok német nyelvű bibliográfiai adatbázisa. A tematikus keresővel szűkíthető találati listában a teljes tartalomhoz való hozzáférést a színkód jelöli.

ELTE Reader  – Elsősorban tabletekre készült ingyenes digitális folyóiratok, könyvek, újságok és jegyzetek gyűjteménye.

EPA-HUMANUS-MATARKA – Magyar adatbázisok közös keresője, a találat helyétől függően biztosított a teljes szövegű elérés.

Global Open Access Portal (GOAP) – Az UNESCO nyílt hozzáférés portálja.

GOOGLE BOOKS (GOOGLE KÖNYVEK) – Digitalizált könyvek legnagyobb ingyenes keresője. Vannak olyan könyvek, amelyeknek csak a bibliográfiai adatait közlik, van olyan könyv amelybe „belelapozhatunk", beleolvashatunk, van amelyet teljes terjedelmében olvashatunk és letölthetünk (a szerzői jogszabályait figyelembe véve!). Az ismertetéseknél jelöli, ha megvásárolható az adott könyv (hol és mennyiért kapható), illetve jelzi, ha könyvtárból kikölcsönözhető az adott kiadás!

Google Scholar (GOOGLE TUDÓS) – A kizárólag tudományos publikációk között kereső szolgáltatás nemzetközi, tudományos, műszaki és orvosi kiadók több millió dokumentumát, valamint a Crossref.org-on keresztül csatlakozott kiadók produktumait teszi kereshetővé. Az Elsevier által kiadott folyóiratok kivételével az összes fontos online elérhető tudományos forrásban keres, 2006-tól a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) adatbázisban is. 

Google Scholar Button –  A kiegészítő használatával egy kattintással végezhetünk keresést a Google Scholar-ban.

GreyNet Internetional – Grey Source Index

HathiTrust Digital Library

HighWire Press at Stanford University – Szabad hozzáférésű, fulltext folyóiratcikkek érhetők el az oldalról. A kiadó a gazdája a teljesen szabad szövegű élettudományi cikkeknek a világon, a maga több mint 750.000 online cikkével. A HighWire Press 1995-től készíti a magas színvonalú és széles körben olvasott folyóiratok és egyéb tudományos anyagok online verzióját , indulása óta szolgáltat számos elismert folyóiratot online pl.: New England Journal of Medicine, PNAS and JAMA, Science Magazine.

Ingenta Connect – Akadémiai szintű publikációk és szakcikkek bibliográfiai adatbázisa. Szabadon hozzáférhetőek az absztraktok és az ismertetők. A full-text hozzáféréshez előfizetés szükséges, de vannak cikkek („F" betűjelöléssel), amelyek teljes szöveggel elérhetők és ingyenesen letölthetők.

Kopernio – A kiegészítő az Unpaywall mellett további forrásokban is végez keresést a pdf fájlok megjelenítéséhez. Az OA verziók mellett a felhasználók az intézetükben elérhető előfizetéses cikkeket is elérhetik, az intézményen kívülről is.

Lazy Scholar –  A Google Scholar, PubMed/PubMed Central, EuropePMC, DOAI.io és Dissem.in forrásokat egyesítő böngészőkiegészítő a folyóiratcikkek szabadon elérhető változatait és idézettségi adatokat is mutat.

LinkedIn – A világ legnagyobb üzleti közösségi hálózata.

Microsoft Academic Search

MTA Könyvtár és Információs Központ Minerva:könyvtári kisokosa – Segédlettár tudósoknak. Tanácsok, hasznos ötletek publikáláshoz, pl.: impakt faktor, idézettség keresés.

Open Access (nyílt hozzáférés) – A mozgalom a kutatói szférából indult ki, Paul Ginsparg nevéhez kötődik, aki 1991-ben szabadon hozzáférhetővé tette a fizika tudomány preprintjeit. A nyílt hozzáférés két ajánlott módja: open access kiadók és folyóiratok, illetve szerzői archiválás. E linkgyűjteményben talál olvasnivalót a mozgalomról valamit több OA elven működő kiadó, adatbázis és kereső is elérhető.

Open Access Button – E kiegészítő segítségével cikkek OA változatait kereshetjük meg, s ha nem áll rendelkezésre OA verzió, egy kattintással igényelhetjük a szerzőtől a cikk teljes szövegét.

Open Textbook Library –  University of Minnesota gyűjteménye.

Orcid.org – Nyílt, non-profit közösségi kezdeményezés, célja egy állandó, átlátható és egyedi szerzői (kutatói és közreműködői) azonosító biztosítása (Open Researcher and Contributor - ORCID ID), amely az eltérő és egyre szaporodó szakirodalmi és egyéb adatbázisokban alkalmazott különböző azonosítókat (ScopusID, ResearcherID stb.) középtávon szinkronizálja, hosszú távon kiváltja.

OSA Párhuzamos Archívum – Nyílt forráskódú, webkettes tárhely és kutatási eszköz, amely lehetővé teszi a bölcsészet- és társadalomtudományokkal foglalkozó kutatók számára a digitalizált archívumi források tárolását, kezelését, és megosztását.

Project MUSE –  A bölcsészet- és társadalomtudományi területeken kiemelkedő tudományos tartalmak egyik legismertebb szolgáltatója. A több mint 120 kiadót egybegyűjtő kezdeményes fő erősségei a felhasználóbarát felület (indexek, absztraktok, közösségi megosztási lehetőségek), lektorált tudományos tartalmak, melyeket kifejezettem oktatók, kutatók és hallgatók számára alkottak meg. A feltöltött tartalmak sosem kerülnek eltávolításra az adatbázisből, még akkor sem, ha a dokumentumot feltöltő kiadó a későbbiekben kilépne az együttműködésből. A MUSE jelenlegi tartalmai: 249246 cikk, 304383 dokumentum, 193 kiadótól.

PubMed – Keresőszolgáltatásával általában elérhető a talált cikk absztraktja, a cikkel kapcsolatos közlemények listája, valamint a publikációt megjelentető folyóirat honlapján a teljes cikkre mutató link, megjelölve az ingyenesen elérhető publikációkat.

PubMed Central – Az NCBI PubMed mellett üzemelő szolgáltatás, kizárólag ingyenesen elérhető közleményeket tartalmaz.

Quibit – 2017 novemberétől működő magyar hírportál.

References.net – Multidiszciplináris nemzetközi linktár.

ResearchGate – Közösségi felület tudósok számára. Több adatbázisban való együttes keresést, chat és comment felületeket biztosít. A közös keresőfelület az alábbi adatbázisokban keres: ArXiV, CiteSeer, Cornell University Library, IEEE, NASA, Pubmed, RePeC.

Repozitóriumi közös kereső – A szolgáltatás az OAI (Open Archives Initiative) protokollt támogató magyar archívumokban teszi lehetővé a közös keresést.

SciencePG – A Science Publishing Group egy független nemzetközi kiadó, amely több mint 50 szabad hozzáférésű, lektorált folyóiratot szolgáltat online. Feladata a különböző szakterületek tudományos eredményeinek publikálása is, várja a szerzőket, akik így kívánják kutatásaikat népszerűsíteni.

SciVerse – Az Elsevier kiadó által működtetett, a ScienceDirect és a Scopus egyesített felhasználói felülete, mellyel mind a két adatbázisban egyszerre kereshettünk ingyenes megszűnt.  Az oldal továbblépést biztosít az eddig keresett tartalmakhoz:a Science Direct, és a Scopus. E fizetős adatbázisok az EKE IP-cím hálózatáról elérhetőek. A Scirus honlapjáról elérhető még a Mendeley, a kutatások legújabb ingyenes eszköze az Elsevire Kiadótól.

Scopus – Multidiszciplináris (főleg természettudományi) fizetős tudományos publikáció kereső. Absztraktokat és bibliográfiai adatokat tartalmazó, URL címek megadásával, linkeléssel komplex szolgáltatásokat nyújtó adatbázis. Megjeleníti a citációkat és statisztikákat is készíthetünk a találatokról a segítségével. Elérhető az EKE IP-cím tartományáról.

Semantic Scholar – A szemantikus web eszközeivel kinyert tudománymetriai adatok ingyenes nonprofit akadémiai keresőprogramja. 2018 januárjától, egy 2017-es projektet követően, amely biomedicinális cikkeket és témaváltozatokat tartalmazott, a korpusz most több mint 40 millió papírt tartalmaz a számítástechnikából és a biomedicinból.

Technische Informationsbibliothek (TIB) ‒ German National Library of Science and Technology ‒ Leibniz Information Centre for Science and Technology and University Library: List of specialist databases

Times of Higher Education – Folyóirat.

Tudományos folyóirat Lap – Hazai és külföldi folyóiratok tematikus gyűjteménye.

Tudományos publikációk készítése / Bejó László

TED. Ideas worth spreading – A médiaportálon tudományos szintű külföldi előadások is közzétéve.

Unpaywall – A közel ötvenezer forráson alapuló Impactstory adatbázishoz készült böngészőkiegészítő több mint 20 millió OA cikk elérését teszi lehetővé. DOI azonosító alapján végez keresést és jelzi, ha szabadon hozzáférhető változatot talált.

VIDEOTORIUM – A felsőoktatás és kutatás szereplői számára létrehozott speciális videó-megosztó portál.

WolframAlpha - Nagy tudományos adatbázist és a hozzá kapcsolódó matematikai modellt használja a válasz kiszámításához. Az új kereső adatbázisában elsősorban tudományos tételek, a fizikai világgal kapcsolatos alaptézisek és információk szerepelnek, ettől függetlenül a rendszerhez a különböző technológiákkal, gazdasággal, meteorológiával, utazással, személyekkel, zenével vagy egyéb mással kapcsolatban is lehet kérdéseket intézni.

A WEB ingyenes és fizetős adatbázisainak linktára

Wiley Online Library

A WEB lehetséges parazita folyóiratai és kiadóik.

World Wide Science: A global science gateway – A legnagyobb multidiszciplináris tudományos kereső, amely a lekérdezést  nemzetközi és több mint 70 ország nemzeti tudományos adatbázisaiban és portáljain végzi.

Több hasznos könyvtári segédlet helyi linktára

Tűt a szénakazalban  - cikk az újdonságkutatás módszertanáról, összegyűjtve a világ szabadalomkeresőinek listája.


< Vissza