E-gyűjtemények hazánkban

Utolsó módosítás: 2020. január 23.

Az összeállításban többféle dokumentumtípusból (könyv, kép, zene stb.) épített digitális gyűjtemény is elérhető.

Arcanum Kézikönyvtár – Az Arcanum a legértékesebb CD és DVD kiadványait tette ingyenesen elérhetővé. A menük: Verstár, Bibliatéka, Lexikonok. 

Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) –  Folyamatosan bővülő, teljes szövegű digitális periodika- és könyvadatbázis, a 19–20. századi hungarikumok egyik legnagyobb online tára. A több millió oldalas szövegállomány kétrétegű PDF-fájlokban érhető el, a találatok közül egyszerre 50 oldal tölthető le. Az EISZ Nemzeti Program keretében az egyetem (EKE) hálózatáról elérhető.

Bibliotheca Eruditionis – Régi Magyarországi Nyomtatványok és Olvasmányok (1500-1700). 

Borsodi Digitális Könyvtár 

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) – Kortárs magyar szépirodalom a Petőfi Irodalmi Múzeum portálján. 

Digitális Tankönyvtár – Több ezer szabadon elérhető tankönyv és szakkönyv.

Digitalizált Törvényhozási Tudástár

E-könyv.Lap – Általános linkgyűjtemény.

E-könyvtár.Lap –  Általános linkgyűjtemény.

Észak-magyarországi Digitális Könyvtár

Héderváry Gyűjtemény – Dokumentumok az ENSZ 1956-os Különbizottságának tevékenységéről. 

Heves Megyei Elektronikus Könyvtár 

Hódmezővásárhelyi Digitális Könyvtár 

HUNGARICANA: Közgyűjteményi portál –  Az Országgyűlési Könyvtár, Budapest Főváros Levéltára és az Arcanum Adatbázis Kft. összefogásával létrejött portál jelenleg mintegy 150 közgyűjtemény digitális tartalmait fogja össze. Célja elsősorban az NKA által kiírt digitalizálási pályázatok keretében létrejött tartalmak közös elhelyezése és közreadása. A folyamatosan bővülő, teljesszövegű hozzáférést biztosító ingyenes adatbázisban a kultúrkincseink több adatbázisba rendszerezve érhetőek el: Képcsarnok; Könyv- és Dokumentumtár; MAPIRE; Térképgyűjtemény; Levéltár.

HUNGARICANA: Magyar Digitális Múzeumi Könyvtár 

Klimo Theca – A Pécsi Tudományegyetem Könyvtárának gyűjteménye 

Magyar Digitális Könyvtár 

Magyar Elektronikus Könyvtár – Több mint 14 ezer csak magyar nyelvű vagy magyar ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentum. Elsősorban szöveges művek, kisebb részben pedig térképek és kották. Elektronikus újságok és folyóiratok, valamint egyéb, könyvtári szempontból érdekes információforrások, szolgáltatások és dokumentumok címei is bekerülnek a gyűjteménybe.

Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatás (MeRSZ) –  Az Akadémiai Kiadó elektronikusan kiadott alapműveinek gyűjteménye intézményi előfizetők számára. Folyamatosan bővül, jelenleg több mint 200 teljes szövegű kézikönyv olvasható az alábbi témakörökben: biológia, filozófia, földrajz, gazdaság, jogtudomány, irodalomtudomány, kémia, matematika, műszaki tudományok, művelődéstörténet, ókortudomány, orvostudomány, történelem. Hasznos segédlet kutatáshoz, szakdolgozatíráshoz vagy tanuláshoz. Az EISZ Nemzeti Program keretében az egyetem (EKE) hálózatáról elérhető.

Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) – A köz- és magángyűjtemények, intézmények kulturális javainak digitalizálásával folyamatosan épülő adatbázisban már több mint 520 ezer rekord található. 

Magyar Nemzeti Szövegtár – Sajtó-, szépirodalmi-, tudományos- és hivatalos szövegek tára. 

A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma 

Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Digitális gyűjtemények

Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) – Az adattárban rögzítésre kerülnek a publikációk teljes szövegű eléréséhez vezető linkek is. 

Mapire: Történelmi Térképek Online

MúzeumDigitár – 70-nél több magyar múzeum digitalizált gyűjteményét teszi közzé egy közös kereshető felületen.

OSZK: Bibliotheca Corviniana Digitalis (e-corvinák) 

OSZK: Digitális Könyvtár

OSZK: Digitális Könyvtár katalógusa

Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár

SZAKTÁRS – Hazai szakkiadók társulásával 2017-től működő adatbázis portál, ami egy közös felületen összegyűjti és közzéteszi a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit. Adatbázisai: Mentor Kiadó, Szaktudás Kiadó Ház, Kronosz Kiadó, Osiris Kiadó,  L'Harmattan Kiadó (Az EISZ Nemzeti Program keretében az egyetem (EKE) hálózatáról 2018-tól ez elérhető.). 

Verseghy Ferenc Elektronikus Könyvtár 

Virtuális kiállítások a MEK-ben és az OSZK-ban


< Vissza