Virtuális tárhelyek, tartalommegosztók

Utolsó módosítás: 2019. december 03.

Tárhely, tartalommegosztó szájt URL-jének rövidítése

bit.ly

goo.gl

Tárhelyek

Cloudup  –  200 GB ingyenes tárhely, amire 1000 db fájlt lehet feltölteni fájlonkénti maximum méret 200 MB.

Data.hu – Lehetővé teszi állományok felhőben tárolását, megosztását, ehhez korlátlan tárhelyet biztosít.

Dropbox – Lehetővé teszi állományok felhőben tárolását, szinkronizálását és megosztását. A feltöltött fájlok mappákba rendezhetőek. Ingyenes, regisztráció szükséges.

Googe Drive – 15 GB ingyenes tárhely. A felhő-technológiák szoftveres megoldásai közül ez az egyik legtöbbet használt, ingyenes alkalmazás. A tárhely mellett egy online szerkesztőeszköz-csomagot is biztosít a felhasználóknak, amivel különféle (saját google dokumentum formátumú) dokumentumtípusok hozhatók létre. A létrehozott, vagy feltöltött állományokat közösen szerkeszthetjük másokkal, valamint az elkészült állományok megosztása is lehetővé válik különböző jogosultságokkal (írási, olvasási jog).

Hostinger  –2GB tárhely, 100 GB adatforgalom ingyenes szolgáltatása

JoliCloud Drive – 67 GB-nyi tárhelyet biztosít. Több hasonló szolgáltatás integrálását teszi lehetővé. A legjobb felhőszolgáltatásokon tárolt dokumentumokat, videókat, képeket, zenéket és filmeket egyetlen oldalon kezelhetjük és szerkeszthetjük. Bejelentkezhetünk OpenID-val (Dropbox, Google, FaceBook fiókkal).

Microsoft OneDrive – Fájljainkat bárhonnan, bármilyen eszközön elérhetjük, bárkivel megoszthatjuk és közösen dolgozhatunk rajtuk.

Oldal.cloud  – A 2016-ban indított szolgáltatás ingenesen 10 GB tárhelyet és havi 100 Gb adatforgalmat biztosít.

Scribd – Dokumentum megosztásra szakosodott webes szolgáltatás. A SlideShare-hez hasonlóan a feltöltött dokumentumot beágyazható formátumba konvertálja, melyet tetszés szerint bármilyen webes felületre beilleszthetünk.

Tartalommegosztás: blogok

Blogger

Tartalommegosztás: cikkek, mikroblog oldalak

Twitter

Tumblr

Tartalommegosztás: képek, videók, hangfelvételek

500px – Tájakról, állatokról, emberekről lenyűgöző és szerkesztett képek közzététele a fő profilja. 

Buffer – Kép és video megosztásának oldala.

Facebook – Alapvetően nem képmegosztó oldal. A képfeltöltéseket semmilyen tekintetben nem korlátozza. Az egyes képek külön is elküldhetőek, megoszthatóak.

Flickr –  Az egyik legnagyobb online képmegosztó oldal a Library of Congress pilot programja. 1 terabájtnyi ingyen tárhelyet biztosít, a maximális felbontás sincs korlátozva, és 1080p-s videók is feltölthetőek. Ingyenes, jogtiszta fotók keresésének a technikája: a nyitóképernyő felső részén a keresőmezőbe írjuk a kulcsszót, amikor bejön a találati lista nyissuk meg a 4. sorban található Any licence legördülő menüt, és kattintsunk az All creative commons menüpontra.

Fortepan – Online fotóarchívum ahol közel 74 ezer fotó érhető el. Minden kép a Creative Commons CC-BY-SA-3.0 licensz alatt szabadon felhasználható.

Free digital photos  – Angol nyelvű tárhely, ahonnan csak 400 pixeles méretben tölthetők le ingyenesen, szabadon felhasználhatóan a képek.

Freeimages – Jó minőségben, szabadon felhasználható képek hozzáférhetőek.

Google+  

Google Fotók  –  Ingyenes, jogtiszta fotók keresésének a technikája: a nyitóoldal jobb alsó sarkában a Beállítások gomb Speciális keresés menüpontjából jutunk a Részletes képkeresés oldalra. Itt a legelső sorba írhatjuk be a keresendő kifejezés(eke)t, a jogtisztaság szempontjából a Felhasználási jogok rubrika legördülő menüjéből tudjuk kijelölni a felhasználási célt (szabadon megosztható, módosítható is illetve ezek üzleti változatai).

Instagram – Egy közösségi hálózat, amely okostelefonon történő fényképek és rövid videók megosztásán alapul.

Köztérkép – Köztéri művészeti alkotások szubjektív bemutatására vállalkozó független közösségi weboldal, ahol a képek mellett adott kép leírása érhető el.

Pexels – Ingyenes, szabadon felhasználható kisebb angol adatbázis.

Pixabay –  Ingyenes, szabadon felhasználható adatbázis.

Photobucket – Beépített szerkesztőeszközöket is kínáló oldal, ahol megszabadulhatunk a vörösszemektől, vághatjuk és élesíthetjük a képeket. Vannak szűrők, a megosztott albumokba pedig akár videót vagy szöveget is rakhatunk.

Pinterest – Amerikai közösségi képmegosztó weboldal.

SayHello – Videókonferencia alkalmazás, egyszerre hat felhasználója lehet. Nincs regisztráció, csak egy kattintással engedélyt kell adni, hogy a szolgáltatás hozzáférjen a kamerához. Az oldal alján kapott linket kell a résztvevőknek elküldeni, akik a linkre kattintással már tudnak is csatlakozni. 

SounkCloud – Zenei platform, melynek segítségével hangfelvételeket lehet megosztani. Chrome böngészőben amennyiben a SD: Download Free Music from SoundCloud bővítményt telepítettük minden zene alatt megjelenik a "Download" (letöltés) feliratú gomb.

Visual.ly – Infografikák és videók megosztása.

Videa – Videó  megosztásának oldala.

Viewedit – Videó készítésére szolgáló Chrome-bővítmény. A telepítés után Google-fiókkal kell regisztrálni, majd az "Allow Permissions" feliratra kattintva hozzáférést adni a számítógép beépített kamerájába. 

Wallpaper – Képernyőképek tára.

YouTube – Filmek, videók megosztó helye.

Tartalommegosztás: közösségi könyvjelző-alkalmazások

Delicious – Közösségi könyvjelző linkmegosztó.

eLink

Tartalommegosztás: prezentációk, dokumentumok

ISSUU ,  ISSUU Magyar Könyvek - Könyvek, folyóiratok hozzáférésére szolgál.

Mention

Prezi – Magyar fejlesztésű flash-alapú internetes prezentációkészítő szoftver, regisztrációt követően azonnal használható a böngészőből.

Reel – Az alkalmazással készített online prezentációt weboldalba ágyazható embed kóddal vagy közvetlen link segítségével megoszthatjuk, a diákhoz megjegyzéseket fűzhetünk.

Send –  A Mozzilla fájlmegosztó szolgáltatása, amely egy gigabájtot támogat. Miután a fájlt egyszer letöltötték, azonnal eltűnik. A feltöltés után kapott hivatkozást továbbíthatjuk az anyag címzettjének. A hivatkozás érvényessége a letöltéskor, de legkésőbb 24 óra múlva automatikusan lejár.

SlideModel – PowerPoint-sablonok ingyenesen letölthetését teszi lehetővé. 

SlideShare – Powerpoint (PPT/PPS), OpenOffice (ODP), PDF-ek, infografikák, dokumentumok megosztása.

StreamBIN – Fájlok, mappák valós időben történő átküldését ingyenesen és regisztráció nélkül lehetővé tevő weboldal. A valós idő azt jelenti, hogy idegen szerverre nem kell előzetesen feltölteni a megosztani szánt tartalmat. A folyamat menete: az oldal megnyitását követően kiválasztjuk a megosztani szánt tartalmat, ehhez a szolgáltatás  URL-t generál. Ezt az elérhetőséget kell elküldeni a partnerünknek, aki a webböngészőjének címsorába bemásolva e kódot már töltheti is le a dokumentumot. Fontos tudni, hogy az átvitel megtörténtéig nem szabad a küldő félnek frissíteni és az oldalt bezárni. 2017.09.08-i ellenőrzésen nem volt elérhető.

 


< Vissza