ARCANUM

Utolsó módosítás: 2021. április 16.

Hivatkozás:
https://www.arcanum.hu/hu/ 

Magyarország vezető tartalomszolgáltatója az alábbi ingyenes szolgáltatásokat kínálja (Az Arcanum Digitális Tudománytár, az ADT az előfizett adatbázisok között érhető el):

Arcanum kézikönyvtár
Az Arcanum mintegy 20 évvel ezelőtt indította el a CD-ROM-ok hazai kiadását, 1997-ben jelentek meg az azóta is népszerű VersTár, Biblia c. kiadványaik. Ezt követően több mint 300 kiadványt készítettek, amelyek a kultúránk valamennyi szeletét lefedték. Sorban jelentek meg a lexikonok, írói életművek, családtörténeti kiadványok, történelmi monográfiák. 20 év után úgy döntött az Arcanum, hogy a legértékesebb kiadványokat ingyenesen közrebocsátja az Interneten.

Hungaricana
A Hungaricana szolgáltatás elsődleges célja, hogy a nemzeti gyűjteményeinkben közös múltunkról fellelhető rengeteg kultúrkincs, történeti dokumentum mindenki számára látványosan, gyorsan és áttekinthető módon váljon hozzáférhetővé. Az adatbázis folyamatosan gazdagodó virtuális gyűjteményei a gyors ismeretszerzés mellett a mélyebb feltáró kutatások követelményeinek is megfelelnek.

Mapire
A honlap azzal a céllal jött létre, hogy a Habsburg Birodalom és utódállamainak történelmi térképeit, nagy térképsorozatait innovatív módon mutassa be. A folyamatosan bővülő gyűjtemény a nagy katonai felmérések mellett, kataszteri és várostérképeket is tartalmaz, amelyeket akár 3D-ben vagy egymással összehasonlítva is meg tudunk jeleníteni, miközben történeti síkon is tudunk településneveket keresni.


< Vissza