Barangolás a Líceumban: Egyből többre

Utolsó módosítás: 2020. május 06.

Korábban is volt már rá példa, hogy az egyetem intézetei, tanszékei közösen rendeztek kiállítást a Líceumban működő könyvtárakkal. A reformáció 500. évfordulója (2017) óta, pedig állandósult, hogy a Tittel Pál Könyvtár II. emeleti részlegénél paravánok és tárlók sorakoznak, évente megújuló tartalommal.

Jellemző ez a könyvtárosi gondolkodásra, küldetésre: a tereinket, gyűjteményünket mások szolgálatába állítjuk, a többiek fejlődésének reményében rendezzük, megmutatjuk azokat. S legalább ilyen jellemző ránk az együttműködés is. Bár sokszor jóval bonyolultabbá válik a folyamat, mégis szívesen keresünk társakat a megvalósításhoz. Hiszen a végeredmény összetettebb, színesebb, távlatibb lesz!

A könytárosoknak akad más olyan jellemzője is, amit még nem említettem: Tudják, mikor érdemes más tudományterületek szakembereit bevonni, vagyis tudják hol áll meg az ő tudományuk. :) Így nem véletlen, hogy az eredeti koncepció végiggondolását követően, miszerint a tárlókban a Tittel Pál Könyvtár gyűjteményének és az épületben működő Főegyházmegyei Könyvtár több száz éves értékeinek bemutatása történik, addig az évfordulóról szóló tematikus tablók szövegét a kor egyik fő ismerője, kutatója írja. Így hamar partnerré vált az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete. A következő év – a nemzeti emlékévhez kapcsolódva – Mátyás királyról szólt, 2019-ben pedig II. Rákóczi Ferencre emlékeztünk.

Jól működő felosztásunk (a tablókat a történészek, a tárlókat a könyvtárosok készítik) ekkor tovább árnyalódott. Az országos kezdeményezésekhez kapcsolódva ugyanis mindig keressük a módját, hogyan mutathatjuk meg a helyi vonatkozásokat, hogyan „indokolhatjuk", hogy miért érdemes nekünk is az adott személlyel foglalkozni. Rákóczinál különösképpen így volt, ezért mind a Heves Megyei Levéltárat, mind a Főegyházmegyei Levéltárat bevontuk kiállításunkba.

2020 számunkra, ebben a kontextusban, Hell Miksát jelenti. Szinte már természetes, hogy minden eddigi partnerünk osztozik céljainkban. Mi pedig az otthon töltött időben szívesen idézzük fel, hogy milyen volt, amikor az Egri Vár muzeológusai segítettek, hogy nagyméretű üvegtárlóink kellően díszessé és tartalmassá váljanak. S milyen volt a helyi, Gárdonyi Géza Színház kellékeseivel tárgyalni...

Igen, volt idő, amikor könyvtárosként – könyveink gyűjtése, válogatása és közreadása mellett – jártunk levéltárba, múzeumi raktárba, s még színházba is! :) Mindezt egy tárlatért!

Most pedig szívesen mesélünk arról, milyen az, amikor megélhetjük mennyire összetett a könyvtárosság és mi mindenhez vezet, ha kilépünk a könyvtáraink falai közül.

Írta: Laskay Anna informatikus-könyvtáros, szaktájékoztató, Tittel Pál Könyvtár és Főegyházmegyei Könyvtár


< Vissza