Hell Egerben

Utolsó módosítás: 2021. augusztus 24.

Izgalmas kiállítással emlékezünk Hell Miksa jezsuita csillagász születésének 300. évfordulójára. Az Eszterházy Károly Egyetem központi épületében berendezett tárlat születésnapjára, május 15-ére vált teljessé. A kézzel készített illusztrációk, tudományos írások és korabeli tárgyak Hell sokoldalúságát és az Egri Csillagda létrejöttében betöltött szerepét idézik.

Már hagyomány, hogy a Tittel Pál Könyvtár II. emeleti részlege előtti tárlókban egy-egy jelentős személyiséget fókuszba állítva, közös kiállításban mutatja meg vonatkozó köteteit az Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtára és a Főegyházmegyei Könyvtár. A melléjük helyezett tablók szövege ez évben az egyetem különböző tanszékeinek összefogásából született, a Kulturális Örökség és Művelődéstörténeti Tanszék vezetőjének irányításával. A csillagászati témának köszönhetően a Varázstorony is segítette a megvalósulást.

Fotó: Balogh Tibor

A cél Hell alakjának és egri kötődésének bemutatása volt, hiszen a kiállítás sajátosságát éppen a helyben fellelhető dokumentumok és tárgyak adják. A tablókon megjelenő szövegek bemutatják a jezsuita szerzetes életét, sokoldalúságát, külön kiemelve természettudósként tett vardói útját és Egerre gyakorolt hatását, a Líceumban végzett munkáját. Ízelítőt kapunk Eszterházy püspökkel folytatott levelezéséből és a Főegyházmegyei Könyvtár Csillagászati Különgyűjteményének kialakításából.

A tárlókba helyezett korabeli művek, eszközök, illusztrációk képei visszarepítenek Hell korába, de elvezetnek a mindennapokhoz is. Hiszen az egyetem munkatársaitól származó publikációk és a Varázstoronyban készült fotók már a 21. század valóságát tárják a látogató elé.

A kiállítás anyagának összeállítása még a karantén-időszak előtt megtörtént. Bízunk a személyes látogatások mihamarabbi megvalósulásában!

Virtuális sétához kérjük tekintse meg a galériát.

Munkánk során számos érdekességgel, izgalmas feladattal és váratlan helyzettel találkozunk. Meglepő kérések és hihetetlennek tűnő találkozások színesítik a mindennapjainkat. Ezeket osztjuk meg a Könyvtárak a Líceumban cikksorozatban mindazokkal, akik szeretnének kicsit többet tudni könyvtárainkról és a könyvtárosokról:
1. Egyből többre
2. A könyvtár, mint kiállítótér
3. Eszterházy örökében

Írta: Laskay Anna informatikus-könyvtáros, szaktájékoztató, Tittel Pál Könyvtár és Főegyházmegyei Könyvtár


< Vissza