3. Eszterházy örökében

Utolsó módosítás: 2020. május 18.

A Líceum évszázados épületében két nyilvános könyvtár található. Az egyik az Eszterházy Károly Egyetemhez kötődő Tittel Pál Könyvtár, a másik az egri érsekség által fenntartott Főegyházmegyei Könyvtár.

Az utóbbi két – külső szemlélő által is jól elkülöníthető – részből áll: az 1700-as évek végén bebútorozott és kifestett Barokk teremből, s egy modernebb részből, ahol az újabb könyveink és a mindenki által látogatható olvasóterem helyezkedik el. A régi, díszes részleg, aminek a hivatalos neve a hangzatos Bibliotheca Eszterhazyana, eleve múzeumként funkcionál, hiszen freskója, könyvállványa és többszáz éves kötetei a világ minden részéről idevonzzák az embereket. Így érthető, hogy kiállítótérként is használni kezdtük.

Fotó: Balogh Tibor

Mivel a legtöbben turisztikai céllal keresik fel, ezért külön idegenvezetést tartva meséljük el a látogatóknak a terem történetét és a könyvek gyűjtésének sokszor kalandos módját. Én sokszor osztom meg a vendégeinkkel azt a tényt, hogy az Eszterházy-gyűjtemény 16000 kötetét több évtized alatt sikerült külön lista alapján, szervezett gyűjtőkörutakon összeszedni, s a Dunán való hajós szállítást követően szekereken érkeztek meg a könyveink Egerbe. Izgalmas abba is belegondolni, hogy a grófi családból származó Eszterházy püspök gimnáziumi és egyetemi iskolatársai segítségét kérve jutott hozzá egy-egy keresettebb kötethez. Az pedig külön büszkeség számunkra, hogy nagyon hamar képzett könyvtárost kezdett alkalmazni, látva azt, hogy a könyvek mellé tanult szakember kell.

Fotó: Kakuk Dániel

Bár alapítónk az egyetemi fakultásokhoz szükséges könyvek beszerzésére koncentrált, az utódai igazi különlegességeket is vásároltak az érseki gyűjtemény számára.

Látogatóink – a terem szépségei mellett – leginkább ezekre kíváncsiak, ezért a pár hónapos időszaki kiállításainkon időről-időre egy-egy ritkaság is a tárlókba kerül. E mellé elég csak valamilyen elv alapján még kb. 20 kötetet odatennünk, s kész is a kiállítás! (Na jó, ennél azért jóval összetettebb a folyamat, de erről majd máskor mesélek...)


Fotó: Balogh Tibor

A karantén idején, stílusosan, épp az orvosi könyveink töltötték meg tárlóinkat. A következő kiállítás terve már megvan, de életre hívásával megvárjuk látogatóinkat!

Írta: Laskay Anna informatikus-könyvtáros, szaktájékoztató, Tittel Pál Könyvtár és Főegyházmegyei Könyvtár


< Vissza