Springer Open Access folyóiratok

Utolsó módosítás: 2020. február 27.

Az Eszterházy Károly Egyetem évek óta tagja az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Programnak (EISZ), amelynek keretében – mint felhasználók – hozzáférést kapunk a hazai és nemzetközi tudományos adatbázisokhoz.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ szervezetében működő EISZ és a SpringerNature kiadó olyan előfizetői megállapodást kötött, amelynek keretében most az Eszterházy Károly Egyetem a szerzői oldal felől is bekapcsolódhat a kiadó publikációs tevékenységébe.
A tavaly decemberben aláírt Open Access megállapodás értelmében a kiadó folyóiratcsomagját megvásárló intézményeknél affiliációval rendelkező levelező szerzők elfogadott cikkei minden további költség nélkül, nyílt hozzáféréssel (Open Access) jelenhetnek meg a kiadó több mint 2000 hibrid (Open Choice) lapjában.
Ennek megfelelően az Eszterházy Károly Egyetem szerzőinek 2020-ban is lehetősége lesz költségmentesen Open Access publikációkat megjelentetni a Springer hibrid folyóirataiban.
Az alábbi típusú cikkekről van szó: Original Paper, Review Paper, Brief Communication és Continuing Education (magyarázat).
Az előfizető intézmények a publikációs díjak (APC) alól való mentesség mellett továbbra is hozzáférnek a több mint 2000 Springer folyóirathoz, a SpringerLink adatbázishoz.
Az Open Access szerződés akkor lép életbe, ha a szerző publikációját a szokásos munkafolyamatok után a Springer egy adott (hibrid) folyóirata elfogadta és erről a szerző a Springer MyPublication oldalán értesítést kap. Ott azonosítja magát (intézményi affiliáció, intézményi email-cím), majd az egyetem az MTMT aktuális adatai alapján visszaigazolja a Springer felé az affiliációt, így engedélyezi a cikk megjelenését a programban.

Az EISZ és a Springer Nature közötti megállapodás alapján az Open Access megjelenésű cikkek adminisztrációját a résztvevő intézmények könyvtárai, esetünkben a Tittel Pál Könyvtár végzi.
Kérjük, hogy kérdéseikkel, javaslataikkal forduljanak a Tittel Pál Könyvtárhoz (gal.tibor@uni-eszterhazy.hu)

 


Útmutatók, segédletek:

A Springer szerzőknek összeállított angol nyelvű útmutatója

SpringerNature:
https://www.springernature.com/gp 

Springer adatbázisok:
https://link.springer.com/ 

Információ az Open Choice programról:
https://www.springer.com/gp/open-access/springer-open-choice 

A Magyarországgal kötött szerződésről:
https://www.springer.com/gp/open-access/springer-open-choice/springer-compact/agreements-hungarian-authors?countryChanged=true 

Információ a Springer Institutional Agreements oldalán:
https://www.springer.com/gp/open-access/springer-open-choice/springer-compact 

A Springer Open Access programjáról:
https://www.springernature.com/gp/open-research/about/oa-effect-hybrid 

A MyPublication oldalhoz:
https://www.springer.com/de/authors-editors/journal-author/journal-author-helpdesk/mypublication/1264 
A Springer egyéb szerzői információi:
https://www.springer.com/gp/authors-editors 
https://www.springer.com/de/authors-editors/journal-author/journal-author-helpdesk 

SpringerOpen program:
https://www.springer.com/gp/open-access/springer-open 

Open Access Guide:
https://www.springer.com/de/authors-editors/authorandreviewertutorials/open-access 


< Vissza