1. Egyből többre

Utolsó módosítás: 2020. május 18.

Korábban is volt már rá példa, hogy az egyetem intézetei, tanszékei közösen rendeztek kiállítást a Líceumban működő könyvtárakkal. A reformáció 500. évfordulója (2017) óta, pedig állandósult, hogy a Tittel Pál Könyvtár II. emeleti részlegénél paravánok és tárlók sorakoznak, évente megújuló tartalommal.

Jellemző ez a könyvtárosi gondolkodásra, küldetésre: a tereinket, gyűjteményünket mások szolgálatába állítjuk, a többiek fejlődésének reményében rendezzük, megmutatjuk azokat. S legalább ilyen jellemző ránk az együttműködés is. Bár sokszor jóval bonyolultabbá válik a folyamat, mégis szívesen keresünk társakat a megvalósításhoz. Hiszen a végeredmény összetettebb, színesebb, távlatibb lesz!

Fotó: Balogh Tibor

A könytárosoknak akad más olyan jellemzője is, amit még nem említettem: Tudják, mikor érdemes más tudományterületek szakembereit bevonni, vagyis tudják hol áll meg az ő tudományuk. :) Így nem véletlen, hogy az eredeti koncepció végiggondolását követően, miszerint a tárlókban a Tittel Pál Könyvtár gyűjteményének és az épületben működő Főegyházmegyei Könyvtár több száz éves értékeinek bemutatása történik, addig az évfordulóról szóló tematikus tablók szövegét a kor egyik fő ismerője, kutatója írja. Így hamar partnerré vált az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézete. A következő év – a nemzeti emlékévhez kapcsolódva – Mátyás királyról szólt, 2019-ben pedig II. Rákóczi Ferencre emlékeztünk.

Fotó: Balogh Tibor

Jól működő felosztásunk (a tablókat a történészek, a tárlókat a könyvtárosok készítik) ekkor tovább árnyalódott. Az országos kezdeményezésekhez kapcsolódva ugyanis mindig keressük a módját, hogyan mutathatjuk meg a helyi vonatkozásokat, hogyan „indokolhatjuk", hogy miért érdemes nekünk is az adott személlyel foglalkozni. Rákóczinál különösképpen így volt, ezért mind a Heves Megyei Levéltárat, mind a Főegyházmegyei Levéltárat bevontuk kiállításunkba. Sőt, volt amikor már az ott töltött idő miatt, második otthonunkká vált!

Fotó: Balogh Tibor

2020 számunkra, ebben a kontextusban, Hell Miksát jelenti. Bár most a téma sajátossága miatt sem az Egri Vár, sem a Gárdonyi Géza Színház nem szerepelt partnereink között, azért érdekes belegondolni, hogy könyvtárosként – egy-egy kiállítás miatt – alkalmunk nyílt muzeológusokkal, kellékesekkel, jelmeztervezőkkel egyeztetni!

Fotó: Simkó Gergely

Írta: Laskay Anna informatikus-könyvtáros, szaktájékoztató, Tittel Pál Könyvtár és Főegyházmegyei Könyvtár


< Vissza