2. A könyvtár, mint kiállítótér

Utolsó módosítás: 2020. május 18.

Mi az ami először a könyvtárról bárki számára eszébe jut? Az olvasás és a könyvek. Sok esetben az online adatbázisok használata, a szakirodalomban való kutatás, vagy pusztán a tanulás is a könyvtárhoz kötődik. Mi könyvtárosok jól tudjuk, mennyi mindent teszünk azért, hogy ez mind megvalósuljon. S mi mindent azért, hogy a könyvtárról mindenkinek, minél több jó dolog eszébe jusson! Például egy kiállítás-élmény.

Több időszaki, sőt egy állandó mini kiállítás is kötődik a Tittel Pál Könyvtárhoz. A líceum minden emeletén elhelyezett gyűjtemény tereit változatosan használjuk. Leggyakrabban az első emeleti könyvtárteremben láthatnak plusz tartalmakat. Idomulva az ott elhelyezett könyvek jellegéhez egy-egy kiállítás kerül berendezésre ebben a könyvtári térben.

Fotó: Balogh Tibor

Hálásak lehetünk azoknak a muzeológusoknak, akik egyre több tárlatuknak készítik el az utaztatható verzióját. Így találkozhattak már olvasóink Bálint Ágnest és Arany Jánost méltató tablókkal, de feltűnt már orvosi téma is – épp a tavalyi évben – Semmelweis kapcsán (csak hogy naprakészen az egészségügyhöz is kapcsolódjunk).
A legemlékezetesebbek és leglátványosabbak a múzeumok éjszakájához kötődő kiállítások, amelyekkel a könnyen megközelíthető földszinti könyvtári részt népesítjük be. Így bukkanhattak fel a polcok között kerti törpék, vagy így eshetett meg, hogy a könyvtárlátogatók egy kígyóval, egy szakállas agámával vagy egy selyemtyúkkal találták szembe magukat.

Fotó: Balogh Tibor

De persze nem csak a tereinket használjuk: a legtöbben a második emeleti történelem részleg folyosóján elhelyezett, egész évet átölelő kiállításainkat látják. Így azok is élvezhetik a könyvtárosok munkájának gyümölcsét, akik ügyintézve, vizsgára jövet-menet, vagy turistaként járnak arra.

Fotó: Balogh Tibor

Reméljük mindezzel plusz élményt adunk, s egy löketet ahhoz, hogy a könyvtárról eggyel több dolog jusson az emberek eszébe!
Az új helyzetben pedig, új ötletek mentén az idei Hell Miksa kiállítást virtuálisan is megmutatjuk. Nézzék!

Írta: Laskay Anna informatikus-könyvtáros, szaktájékoztató, Tittel Pál Könyvtár és Főegyházmegyei Könyvtár


< Vissza