Újabb Open Access publikálási lehetőség az egyetemen

Utolsó módosítás: 2019. március 20.

Open Access megállapodás a Taylor & Francis-szel, a világ negyedik legnagyobb tudományos kiadójával

Az Akadémiai Kiadó és a Springer után – az EISZ keretében – újabb Open Access publikálási lehetőség nyílt meg az egyetem szerzői előtt. Mint a Taylor & Francis Science and Technology Collection (STC) adatbázisára előfizető intézmény, azok a szerzők, akik az Eszterházy Károly Egyetemnél affiliációval rendelkeznek, nyílt hozzáférésű, azaz Open Access cikkeket jelentethetnek meg a kiadói csoport teljes folyóirat-kínálatában (vagyis nem kizárólag a fent említett STC-ről van szó a programban). A szerzők mentesülnek a közzétételi költségek (APC – article processing charges) megfizetése alól.

A tudományos közleményeknek a Creative Commons CC-BY vagy CC-BY-NC-ND licenc alatt kell megjelenniük, vagyis vagy teljesen szabad elérésű műveknek számítanak a szerzők kötelező feltüntetése mellett vagy pedig kizárólag nonprofit célok érdekében használható szabad elérésű műveknek.

A folyamat ugyanúgy zajlik, mint a Springer esetében. Ha a szerző publikációját a szokásos szerkesztői lépések (lektorálás stb.) után a Taylor & Francis elfogadta, erről a szerző értesítést kap. Azonosítja magát (intézményi affiliáció, intézményi email-cím), majd az egyetem az MTMT aktuális adatai alapján visszaigazolja a Taylor & Francis felé az affiliációt, így engedélyezi a cikk megjelenését az Open Access programban.

A Taylor & Francis jogelődjét Richard Taylor természetbúvár alapította 1798-ban Londonban. A jelenlegi cég 1852-ben jött létre, amikor Taylor kiadói vállalkozásához William Francis vegyész társult. A vállalat földrajzi, jogi, kémiai, matematikai, mezőgazdasági, műszaki tudományi, orvostudományi és társadalomtudományi témájú műveket jelentetett meg. A cégcsoport hetven szakkönyvkiadót vásárolt fel a kilencvenes és a kétezres években, így az ő márkanevükké vált például a neves társadalom- és humántudományi kiadó, a Routledge.

A kiadói csoport most 2700 folyóiratot és évi mintegy 7000 kötetet jelentet meg. A cég legújabb vállalkozása a Cogent OA nyílt hozzáférésű kiadó. A Taylor & Francis a negyedik legnagyobb tudományos kiadónak számít a Reed-Elsevier,a Wiley-Blackwell és a SpringerNature után.

 


< Vissza