A TÁRSADALOMMÉRNÖK

Utolsó módosítás: 2019. november 13.

A társadalommérnök címmel nyílt kiállítás a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódva a Tittel Pál Könyvtárban.

A kiállítás szakmai felelőse, dr. Tamáska Máté elmondta: korabeli építészeti fogalmak, tervek és fényképek, szépirodalmi, szociográfiai szövegek láthatók és olvashatók a tárlaton. Megtudhattuk azt is, hogy a huszadik század közepének építészetét, a funkcionalizmust, a modernizmust, a háború utáni időszakot egyaránt vizsgálja a kiállítás.

– Sokféle stílus, irányzat élt egymás mellett. A kiállítás anyaga a funkcionalizmustól indul, az úgynevezett letisztult, kizöldült kockáktól, ami azt fejezi ki, hogy parkosítással élhetőbb környezetet alakítottak ki. Markáns volt a historizáló, klasszicizáló törekvés is, amikor tudatosan idéztek meg különféle történelmi korokat – nyilatkozta az épített környezetet bemutató tárlatról dr. Tamáska Máté.

Dr. Sárkány Péter, az egyetem Társadalomtudományi Intézetének intézetigazgatója az intézet további tudományünnepi programjairól is beszámolt. Elmondta: amellett, hogy a megnyitón ő is tartott előadást, november végén egy iskolaépítészetről szóló kötet bemutatójával is készülnek.

 

A kiállítás megtekinthető a Tittel Pál Könyvtár nyitvatartási idejében 2019. november 30-ig.

Írta: Berán-Juhász Henrietta

Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza