A tudás, ami a legendát táplálja

Utolsó módosítás: 2018. június 13.

A Tittel Esték legutóbbi előadója dr. Simon Zoltán poszterművész volt, aki a Star Wars rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket.

Az előadás első fele Joseph Campbell amerikai író és mítoszkutató monomítosz-elméletével foglalkozott, miszerint a különböző kultúrák hősmítoszai és meséi mind egy egyetemes mintázaton osztoznak. A mitikus ciklus, "a hős útja" számos jól definiálható elemből áll, melyeket George Lucas és követői, köztük Rian Johnson rendező tudatosan alkalmaztak a Csillagok háborúja történetének megalkotásakor.

Az előadásban példák nyomán kerültek közelebb azok a monomítoszi elemek a hallhatósághoz, amelyeket az első trilógia főhőse, Luke Skywalker jár végig - nem csak az 1977-es nyitóepizódban, hanem az 5-6., illetve a modern, 7-8. részekben is.

Az előadás második fele az eddigi nyolc Star Wars-epizódfilm mindegyikén végigvonuló motívumokról szólt, valamint azokról a módszerekről, amelyeket George Lucas alkalmazott a filmek készítése során a mondanivalójának hangsúlyozására.

Ilyen a történetek keretes szerkesztése, a hősökkel (és antihősökkel) megeső hasonló szituációk és az ezekre reagáló vizuális, operatőri, vágói megoldások.

Beszámolót küldte: Nagy Andor (kiadóvezető, Líceum Kiadó)

Fotók: Szántó György

Forrás: uni-eszterhazy.hu


< Vissza