Dokumentumfilm az Open Accessről

Utolsó módosítás: 2018. november 29.

Egy órás interjúgyűjtemény a világ számos kutatójával, tudósával a nyílt hozzáférésű publikálásról.

Szeptemberben röppent fel a hír, hogy elkészült egy dokumentumfilm, amely a nyílt hozzáférésű tudomány aspektusait vizsgálja. Az egy órás interjúgyűjtemény az open access fontosságát helyezi a középpontba, megkérdőjelezi a 25,2 milliárdos bevételt, amire a kereskedelmi tevékenységet folytató tudományos kiadók évente szert tesznek, és fény derül arra is, hogy miben rejlik a legsikeresebb tudományos kiadó titka.

A film hű marad az open access modellhez, hiszen ingyenesen letölthető és vetíthető, akár magánjellegű céllal, vagy nagyközönség előtt is. Ennek köszönhetően a hivatalos vetítési listán már több mint 300 intézmény szerepel. A megjelenéstől kezdve pedig szorgos munkába kezdtek az országok, az eredeti angol nyelven kívül már további 5 nyelven érhető el a filmhez tartozó feliratfájl, köztük természetesen magyarul is.

A film letölthető a paywallthemovie.com-ról, a letöltési link az archive.org-ra irányít át, jobb oldalon a Download Options fül alatt választhatjuk ki a kívánt formátumot.

A feliratok pedig egy kollaborációs oldalon kaptak helyet, amit a Paywall projekt hivatalos GitHubján keresztül, vagy az alábbi linken érhetünk el legegyszerűbben. Fontos megjegyeznünk, hogy a feliratok is ingyenesen felhasználhatók és igény szerint módosíthatók is, akár az amara.org szerkesztőfelületén.
https://amara.org/en/videos/nTk5qVME6PP7/info/paywall-the-business-of-scholarship-cc-by-40/ 
Az amara felületén rákattintunk a kívánt nyelvre, majd a felső Download gomb legördülő menüjéből kiválasztjuk az .srt kiterjesztést.

 

Forrás: http://www.open-access.hu/hu/hir/20181119_az-open-access-dokumentumfilm-vetitesi-lehetosegei 

 


< Vissza