II. RÁKÓCZI FERENCRE EMLÉKEZTÜNK

Utolsó módosítás: 2019. március 29.

Előadással kezdődött, kiállítás megnyitóval folytatódott, majd egy újabb bemutatóval zárult a Történelemtudományi Intézet, a Tittel Pál Könyvtár és a Főegyházmegyei Könyvtár összefogásával létrejött, II. Rákóczi Ferenc emlékévhez kapcsolódó program.

Erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából II. Rákóczi Ferenc emlékévnek nyilvánította a magyar Országgyűlés 2019-et. Ebből az alkalomból tartott előadást dr. Gebei Sándor professor emeritus szerdán – március 27-én – a Líceumban. A törtész hangsúlyozta, előadásaival nem csak az a célja, hogy bemutassa II. Rákóczi Ferenc életének fontosabb állomásait és a történelmi összefüggéseket, hanem a szemléletformálásra is törekszik.

Szeretné, ha minél több ember megismerné az erdélyi fejedelem életével kapcsolatos, a köztudatban is jelen lévő pontatlanságokat, ezzel lerombolva a sztereotípiákat. Ezt a célt tartotta szem előtt előadásában.

A 315 éves évforduló alkalmat ad arra, hogy beszéljünk történelmünk meghatározó alakjáról és eseményeiről – erről már dr. Pap József, a Történelemtudományi Intézet igazgatója beszélt a II. Rákóczi Ferenc emlékezete című kiállítás megnyitóján, melynek alapját dr. Gebei Sándor gondolatai adták. A Líceum második emeletén látogatható tárlat írásos és tárgyi emlékekben idézi meg a fejedelem korát. Az intézetigazgató reményét fejezte ki abban, hogy közös történelmünk meghatározó kora a kiállításnak köszönhetően közelebb kerül az egriekhez és minden látogatóhoz.

Balogh Ferenc, a Főegyházmegyei Könyvtár igazgatója a megnyitó résztvevőinek elárulta: nem ez az első kiállítás, mely a két könyvtár összefogásával valósult meg. Az ikonikus személyt és eseményt bemutató tárlatnak köszönhetően – Balogh Ferenc szavai szerint – olyan dolgokat fedezhetnek fel a látogatók, amit eddig javarészt csak a szűk történelmi szakma ismert. Mint kiderült, a kiállítás létrejöttében számos egri szervezet, s más városok: így gyöngyösi és sárospataki szervezetek is segítettek.

Az összefogás jelentőségéről szólt és köszönetét fejezte ki minden segítőnek a Tittel Pál Könyvtár főigazgatója, Oszlánczi Krisztina is, aki azt is elárulta: még egy bécsi levéltárból érkezett kuriózum is helyet kapott a tárlaton.

A megnyitót követően Balogh Ferenc tartott előadást a Főegyházmegyei Könyvtár Rákóczi-emlékeiről. Ugyan arra nem volt elég az idő, hogy könyvtáruk teljes Rákóczihoz kapcsolható gyűjteményét bemutassa, de a legérdekesebbeket megismerhették a résztvevők.

Balogh Ferenc a kiállításon szereplő anyagokra, az egri vonatkozású kötetekre fókuszált. Bemutatta Mercator atlast, mely I. Rákóczi György erdélyi fejedelem tulajdonában volt 1632-ben, majd a Szatmári békességet, ami Czobor Teréziának, Eszterházy Károly nagymamájának készült.

Kétszázhét eredeti Mikes levél, francia kötet a Rákóczi parancsnoksága alatt zajló háborúról: ezeket is láthatták az érdeklődők. Előkerült továbbá Breznay Imre helytörténész beszéde, valamint a meghívó arra az ünnepségre, amit az újratemetés kapcsán szerveztek Egerben.

Írta: Nagy Réka, Berán-Juhász Henrietta
Fotó: Balogh Tibor

Forrás: uni-eszterhazy.hu


< Vissza