Kerékpárral jártuk be Hollandiát a Tittel Estéken

Utolsó módosítás: 2018. november 20.

Dr. Fülep Teofil három utazásának anyagából készült előadása Amsterdam, Tilburg, Breda, Utrecht, Den Haag (Hága) és Rotterdam nyüzsgő, holland városokból, Flevoland és Brabant tartományokból, az Északi-tenger partvidékéből, a tengerparti dűnékből és a Brabant Szaharából mutatott ízelítőt.

A látnivalók közül a magyar szem számára szokatlan jelenségek és szokások voltak az előadás központjában. Fontosabb témák: földrajzi adottságok, természeti értékek, népességszerkezet, hagyományok, képzőművészet, tárgyi kultúra, településszerkezet, építkezés, táplálkozás-konyhaművészet, vallás, ünnepek, közlekedés.

Hangsúlyos volt, és az előadás vezérfonalát képezte a jellegzetes és meghatározó jellegű fenntartható, kerékpáralapú közlekedés, amely különlegessé teszi az országot. Egyedisége csak Dániához hasonlítható.

A kerékpár tömeges hétköznapi használata csendessé és tiszta levegőjűvé, élhetővé tette a legzsúfoltabb városok központjait is. Az életvitelszerű mozgás velejárójaként a hollandok nem szenvednek túlsúlytól, jó alakúak és vidámak. A kerékpáros infrastruktúra magasan fejlett és zseniális, a magyarnál nagyságrendekkel jobb, példaként szolgálhat a zsákutca felé „fejlődő" autóalapú társadalmak számára.

Hollandia nemzeti jegyei a kerékpár mellett a sajtkultúra, a klumpa (fapapucs), a hagyományos szélmalmok, a Delfti kék kerámia és a tulipánmezők. A sík ország tájait csatornák ezrei tagolják, közutak, vasútvonalak és a mindenhol jelenlévő kerékpárutak hálózzák be. A legapróbb földterületet is kihasználják, az óceáni éghajlat öntözése révén minden élénkzöld.

 

Írta: Dr. Fülep Teofil környezettudományok PhD.
Fotó: Kakuk Dániel


< Vissza