Költészet napja a Gyöngyösi Károly Róbert Campuson

Utolsó módosítás: 2019. április 24.

Minek a hatására kezd el természetgyógyászatot tanulni egy háziorvos? Mi alapján dönti el, hogy mikor hívja segítségül a természetgyógyászatot és mikor elkerülhetetlen a pirulák felírása? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszolt egy kötetlen beszélgetésen Dr. Mangó Gabriella A Gyöngyösi Károly Róbert Campus könyvtárában.

A költészet napja kapcsán bemutatta KV-monológok című könyvét is, melynek őszinte, humoros és olykor ironikus írásain keresztül megismerhetjük legmélyebb gondolatait is.

Igazán sokoldalú embert láthatott vendégül a magyar költészet napja alkalmából az Eszterházy Károly Egyetem Gyöngyösi Károly Róbert Campusának Könyvtára. Dr. Mangó Gabriella 7 gyermek édesanyja, háziorvos, természetgyógyász, szabadidejében pedig verseket, prózákat ír, gyermekrajz pályázatokat szervez és a Gyöngyösi TV Egészségpercek című rovatának ötletgazdája, műsorvezetője.

A költészet napja kapcsán szervezett kötetlen beszélgetésen először KV-monológok című könyvéről beszélt, ami küllemében és műfajában egyaránt eltér a megszokottól. Az 53 fejezetből, vagyis Hétfőből álló mű történetei bepillantást engednek egy patchwork nagycsalád életébe, mindennapjaiba és a költő legmélyebb gondolataiba is. A könyv egyfajta érzelmi hullámvasútra ülteti fel az olvasót. Egymás váltják a humoros, öniróniával átitatott, elgondolkodtató és szívszorító írások - éppúgy, mint az életben. A komolyabb témák között pedig minden esetben helyet kapnak tájleírások, amik képzeletben az erdőbe, a tengerre, vagy éppen egy napraforgómezőre röpítik az olvasót. Bár a történetek személyesek, őszinteségük miatt egyes élethelyzetekben bárki magára ismerhet, a felvetett gondolatok pedig a legtöbbünket foglalkoztatják. Valószínűleg ez az egyik összetevője a titkos receptnek, ami miatt kortól és nemtől függetlenül működik a KV-monológok.

A beszélgetés második felében a gyógyítás került a középpontba. Az elmúlt évtizedben egyre többen kezdtek el érdeklődni a természetgyógyászat iránt, ám sokan még ma sem merik bevallani az őket kezelő orvosoknak, hogy a tőlük kapott javaslatok és gyógyszerek mellett más, alternatív módszerekkel is megpróbálják elősegíteni gyógyulásukat. Kezdetekben Gabriella is a szkeptikus orvosok táborát erősítette, ám egy személyes eset hatására megváltozott a hozzáállása. A páciensei hamar megtanulják, hogy számára az emberi szervezet egy rendszer, a betegséget pedig nemcsak meggyógyítani és tünetileg kezelni szeretné, hanem arra törekszik, hogy a beteggel közösen megtalálják a kiváltó okokat is.

Vallja, hogy a betegséget könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a prevencióra. Végezett már pl. ingyenes D-vitamin szűrést felnőtteknek és vércukormérést gyerekeknek. Emellett évek óta dolgozik az életszemlélet formáláson a Gyöngyösi Televízió Nappali című műsorában is. Megálmodója, szerkesztője és műsorvezetője az Egészségpercek című rovatnak, melyben olyan embereket és élettörténeteket mutat be, amik példaként állhatnak egészségesek és betegek, fiatalok és idősek előtt egyaránt.

Mindezek mellett alapítója és egyik oszlopos tagja a ZOOM Egyesületnek, melynek célja, hogy elmossa a határvonalat a társadalom által egészségesnek és betegnek titulált gyerekek közül. Ezt gyermekrajz pályázatok és kiállítások szervezésével teszik. Ahogyan azt az egyesület hitvallása is megfogalmazza: "Nem az a mérce, hogy ki egészséges, s ki beteg, hanem az amilyen felnőttek lesznek majd. A legtöbb, amit az emberek egymásnak adhatnak az az elfogadás!"

szöveg: Nagy Réka
fotók: Gyöngyösi Városi Televízió
Forrás: https://gyongyos.uni-eszterhazy.hu/hu/gyongyos/hirek/c/testi-lelki-feltoltodes-a-kolteszet-napjan 

 


< Vissza