KÖNYVEK TÜKRÉBEN

Utolsó módosítás: 2018. június 13.

Minden város minden utcáján minden ember saját történetét, könyvét írja – ez volt a vezérfonala Lackfi János beszédének, mellyel csütörtökön megnyitotta Egerben a 89. Ünnepi Könyvhetet és a 17. Gyermekkönyvnapokat.

Példát mutathat gyermekének az a szülő, aki olvas, sokat mesél – szőtte gondolatai közé dr. Ternyák Csaba egri érsek köszöntőjében. Úgy fogalmazott: a könyv életünk része, a mi generációnk még a különféle kötetekből nyerte tudását. Beszélt a könyvek könyvéről, a Bibliáról, kitért Eszterházy Károly bibliotékájára, mely szavai szerint egész országunk büszkesége lehet.

Kevés személyesebb tevékenységet ismer az olvasásnál Rázsi Botond a város alpolgármestere. Könyvheti köszöntőjében barátjára, Nagypál Ákosra és mellette édesapjára is emlékezett, az alkalomra kiemelve közös irodalmi élményeiket. Az alpolgármester szerint egy-egy iromány mindenkiben más-más lenyomatot hagy attól függően is, hogy épp milyen élethelyzetben olvassa azt.

Az egyetem rektora, dr. Liptai Kálmán sem hagyta ki köszöntőjéből az intézmény névadójának, Eszterházy Károlynak méltatását, aki munkatársaival gazdag könyvtárat gyűjtött a jövő nemzedékeinek. Elmondta, hogy az oktatás, a kutatás és a könyvkiadás ahogy régen, úgy napjainkban is az egyetem három meghatározó feladata. A könyv és az olvasás pedig az emberek dolgos mindennapjainak meghatározó része. Feltette a kérdést a közönség felé: ha csupán néhány kötetet menthetnénk meg, s vihetnénk magunkkal, melyek lennének azok?

 

Az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskolájának 8.b osztályos diákjai is készültek zenés-irodalmi meglepetéssel.

A Könyvhetet idén Lackfi János, József Attila-díjas költő nyitotta meg, aki Eger kulturális nagyköveteként beszédét egy esti egri séta köré fonta, bemutatva helyeket és ismeretlen ismerős embereket. Rövid történetével, melyben különböző élethelyzeteket szemléltetett, az volt a mondanivalója, hogy mindannyian saját könyvünket, történetünket írjunk életünkben cselekedeteinkkel és gondolatainkkal.

A Könyvhét nyitánya a Gajdos népzenei koncertjével ért véget. A mai napon, szombaton és vasárnap is megannyi programra várják az érdeklődőket – mivel az olvasás kortalan, kicsiket és nagyokat egyaránt - az Eszterházy térre. A Könyvhét hétfőn ér véget. A programfüzetet itt találja.

Fotók: Lazányi Gergely

Forrás: uni-eszterhazy.hu


< Vissza