Országos olvasásvizsgálat eredményei

Utolsó módosítás: 2018. március 20.

Szeretettel várja a pedagógusokat az Eszterházy Károly Egyetem Gyakorlóiskola és Pedagógiai Intézet és a Tittel Pál Könyvtár közös programjára, az Egy országos olvasásvizsgálat eredményei, és ami ebből következik című előadásra, műhelyfoglalkozásra.

A foglalkozás célcsoportja: magyar szakos pedagógusok, könyvtárostanárok, könyvtárosok, bármilyen szakos pedagógus

Időpont: 2018. március 20. (kedd) 14.30

Helyszín: Tittel Pál Könyvtár, Eger, Eszterházy tér 1. 112-es terem

Előadó: Péterfi Rita, olvasásszociológus, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum igazgatója

A gyerekek és a felnőttek olvasási és könyvtárhasználati szokásait feltérképező kutatás zajlott hazánkban 2017 őszén. Ehhez fogható országos reprezentatív adatfelvétel a felnőttek körében több mint tíz évvel ezelőtt volt. Az előadásban számba veszik, hogy a '60-as évektől napjainkig milyen változások történek ezen a területen.

A gyerekek olvasás-szövegértési teljesítményét a nemzetközi felmérésekből ismerjük: a jelenlegi kutatási eredmények kiegészítik és árnyalják ezen vizsgálati adatokat.
Az előadásban többek között bemutatják mind a felnőttek, mind a gyerekek olvasási aktivitására, a kedvenc szerzőkre, a könyvtárba járás gyakoriságára vonatkozó listákat és adatokat, keresik az okokat és összefüggéseket. Bemutatnak olyan hazai és nemzetközi példákat, jó gyakorlatokat, amellyel segíthetik, hogy a gyerekek számára élmény legyen az olvasás.

Az előadást egy kiállításmegnyitó előzi meg: a Szabó Magda emlékkiállítás az író születésének 100. évfordulóján, 2017 szeptemberében, szülővárosából, Debrecenből indult útnak. Létrehozásában részt vállalt Debrecen város önkormányzata anyagi támogatásával, Dr. Jablonczay Tímea kurátori munkájával, a Vojtina és Mesebolt Bábszínházak, a bábok és bábelőadásokról készült felvételek rendelkezésre bocsátásával, és a Móra Kiadó szervezői tevékenységével.

A tárlat az író gyermekirodalmi alkotásait dolgozza fel játékos, gyerekeknek szánt formában, alternatív irodalomóraként tablók, tárgyak, bábok, filmek segítségével.
A látogatóknak lehetősége nyílik életét, gyerekirodalmi munkásságát fotókkal illusztráltan végigkövetni, idegen nyelvű borítókat böngészni, a Sziget-kék történetét kis képek alapján reprodukálni, elmesélni, belelapozni felújított, újraillusztrált könyveibe, üzenetet hagyni Abigélnek és riportot, bábelőadás jeleneteket megtekinteni a falba épített tableten.

Részvételi szándékukat 2018. március 15-ig az alábbi címen jelezzék: pedint@uni-eszterhazy.hu.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!


< Vissza