Programozható elektronikák

Utolsó módosítás: 2020. június 09.

Az ismeretszerzés újabb lehetősége a Matematikai és Informatikai Tehetségműhely hallgatói számára.

Az intézményünkben folyó Programtervező informatikus képzés keretében hallgatóink látókörének szélesítése érdekében mintegy 10 éve jelent meg a Robotika alapjai tárgy előadás és a hozzá kapcsolódó gyakorlat formájában. Felismerve az ebben rejlő lehetőségeket, olyan projekteket sikerült megvalósítani, amelyek az OTK-n is sikerrel szerepeltek és különböző években a zsűri két alkalommal első, egy alkalommal pedig különdíjjal ismerte el hallgatóink és témavezetőjük munkáját.

Miután ráakadtunk Ruzsinszki Gábor Programozható elektronikák című munkájára, láttuk, hogy milyen széles keresztmetszetét mutatja be a témakörnek könnyen érthető formában, ami a mi esetünkben különösen fontos, hiszen a mikroelektronika világának felfedezéséhez szükséges programozói és elektronikai ismeretek közül hallgatóink elsősorban az előbbivel kapcsolatban szereznek megalapozott tudást az alapképzés során. Tárgyalásmódja, a feldolgozás mélysége kiválóan alkalmassá teszi arra, hogy haszonnal forgathassák összekapcsolva programozói ismereteikket a könyvben tárgyalt egyéb területekkel.

A szerző olyan szerteágazó ismeretanyagot foglalt össze, amely a legkülönfélébb érdeklődéssel rendelkező olvasó igényeit is kielégíti. A könyv felépítése átfogó jellege ellenére is logikus, jól áttekinthető, ami nagyban meg fogja könnyíteni a Matematikai és Informatikai Tehetségműhelyben tevékenykedő hallgatóink munkáját, felgyorsítva ezzel a különféle projektek megvalósulását.

Ezúton mondok köszönetet a szerzőnek, Ruzsinszki Gábornak, aki a Programozható elektronikák című munkáját térítésmentesen bocsátotta a Matematikai és Informatikai Tehetségműhelyben tevékenykedő hallgatóink rendelkezésére.

A Természettudományi Kar további tehetségműhelyeinek lehetőségei is bővültek azáltal, hogy intézményünk könyvtári állománya mintegy 173.000 Ft értékben gazdagodott különféle, új szakkönyvekkel. Ezt a Nemzeti Tehetségprogram „A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása" című, NTP-HHTDK-18-0070 számú pályázatának támogatási keretével tette lehetővé az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

   

 

Írta: Dr. Geda Gábor, Matematikai és Informatikai Intézet


  

"Manapság minden érdekes kapcsolás tartalmaz egy programozott elektronikai alkatrészt.. Ez az elem lehet egy mikrovezérlő, vagy egy CPLD, vagy ha bonyolultabb kapcsolásról beszélünk, akkor SOC vagy FPGA.
Ezen eszközök az elmúlt években igen sokat fejlődtek, valamint az áruk arányosan csökkent, így manapság már kellően olcsóak ahhoz, hogy hobbi célra is alkalmazhatóak legyenek. A használatukra vonatkozó ismeretekről számos angol nyelvű szakirodalom érhető el, azonban ezek hátránya, hogy az ismeretek tanítását nem igazán az alapoktól kezdik, vagy csak a programozással foglalkoznak, kiegészítő ismeretekkel nem. Így az alapok megtanulása eszközfüggetlenül bonyolult folyamat is lehet.
A könyv létrehozásakor a fő motivációm egy átfogó magyar nyelvű szakirodalom megalkotása volt, amely az alapoktól kezdi az oktatást. Azt, hogy ez mennyire sikerült, csak az olvasó döntheti el.
A könyv igencsak nagy méretű, ennek ellenére nem ad teljes képet a tárgyalt témákról, csupán a kellő alapismereteket adja meg, ami alapján a Kedves Olvasó egy-egy altémába igazán bele tudja magát ásni, ha szeretné.
Az SOC eszközök közül a könyv részletesen a RaspberryPi-vel foglakozik, annak ellenére, hogy léteznek nála jobb megoldások vezérlési feladatokra. A választás mégis azért esett erre a lapra, mivel olcsón és könnyen beszerezhető, valamint igencsak ismert, ebből adódóan részletesen dokumentált és igencsak karbantartott szoftverekkel rendelkezik. Ez sajnos a vetélytársairól nem igen mondható el. A könyvben taglalt Linux alapismeretek vezérlőtől függetlenül alkalmazhatóak.
PIC mikrovezérlőkből a 16F887-es mikrovezérlővel foglalkozik a könyv, mivel a munkahelyemen ezzel oktatunk. A 16F széria helyett azonban manapság már a 18F széria alkalmazása ajánlott, komolyabb célokra pedig egy PIC24 vagy egy PIC32 alkalmazása lenne célszerű. A könyvben ismertetett MikroC program ezen vezérlőket is támogatja, így minimális módosítással a könyvben szereplő kódok PIC mikrovezérlőtől függetlenül alkalmazhatóak.
A könyv a PIC mikrovezérlőknél részletesebben foglalkozik az Atmel mikrovezérlőket alkalmazó Arduino platformmal. Ennek az oka, hogy az Arduino környezet az elmúlt pár évben akkora népszerűségre tett szert, hogy szó nélkül elmenni a jelenség mellett főben járó bűn lenne.
A népszerűség oka az egyszerűség, a részletes dokumentáltság és a bődületes mennyiségű kész programkód. Részletesen az Uno modell kerül tárgyalásra. Ennek oka az, hogy ez volt az első modell és ebből adódóan az Arduino szó sok esetben az Arduino Uno-t jelenti. De mivel a lapok egymással kompatibilisek, így a kódrészletek modelltől függetlenül hordozhatóak, amennyiben csak a beépített könyvtárakra támaszkodunk. Külső könyvtárak esetén a hordozhatóság nem feltétlen biztosított, az ilyen eseteket igyekeztem jelezni a könyvben.
Anno, amikor elkezdtem írni a könyvet sosem gondoltam volna, hogy lesz rajtam kívül valaki, aki hasznosnak találja. Örülök, hogy tévedtem. Az elmúlt pár évben rengeteg embertől kaptam visszajelzést a könyvvel kapcsolatban, amiért nagyon hálás vagyok. A visszajelzések csak javítottak a könyvön. Ennek is köszönhető, hogy az évek alatt igen nagyméretűre hízott ez az iromány."

Forrás, illetve a kötet megvásárolható: https://gumroad.com/l/ZWaNZ 


< Vissza