Tompa-kiállítás nyílt a Comenius Campuson

Utolsó módosítás: 2018. június 06.

Lant és Biblia - 200 éve született Tompa Mihály címmel vándorkiállítás nyílt meg a Sárospataki Comenius Campuson 2018. május 16-án 13.00 órakor.

A megjelent érdeklődőket Dr. Toma Kornélia intézetigazgató köszöntötte. Elmondta, hogy a Campuson már hagyománya van a poszter-kiállításnak, hiszen 2016-ban (Comenius, aki meg akarta változtatni a világot) és 2017-ben (Tudománytörténet) is nyílt egy-egy ilyen a Campuson. A Tompa-kiállításnak pedig azért van kiemelt helye Sárospatakon, mert a fiatal Tompa itt töltötte diákéveit 1832–1838 és 1839–1844 között.

A kiállítást Zsuponyóné Ujváry Mária, a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg, aki a pataki tanítóképző diákja volt. Elmondta, hogy bár 2017 volt a Tompa Emlékév, 2018-ban is alkalom nyílik a költő, lelkész életútjának, alkotásainak emlékezetbe idézésére, hiszen 150 évvel ezelőtt hunyt el.

A kiállított nyolc poszter az alábbi témák szerint dolgozza fel Tompa Mihály életútját:
A költő életútjának mérföldkövei
Gyermekévek
Diákévek
A lelkipásztor
A férj és apa, a barát
A nemzet költője
Tompa Mihály helye az irodalomban
Emlékhelyek

A megnyitón Pocsainé dr. Eperjesi Eszter felolvasta az Egyesület által 2017-ben kiadott Tompa Mihály: Olajág. Elmélkedések. Fohászok és imák című könyvből A köny című fejezet egy részletét. Az egyesület elnöke további Tompa-kiadványokat és „...a dal éltet, tart örökre..." Tompa Mihály emlékezete című CD-t ajándékozott a Campusnak.

A Campus könyvtárában fellelhető Tompa-könyvekből és a munkásságáról készült kiadványokból a könyvtárosok tárlókat rendeztek be, amelyek a poszterek környezetében szintén megtekinthetők.

A kiállítás 2018. szeptember 29-ig látogatható.

Hír: Dr. Toma Kornélia

Fotó: Halmi Zsolt
Forrás: sarospatak.uni-eszterhazy.hu


< Vissza