Ünnepi könyvhét

Utolsó módosítás: 2019. június 28.

Az idén rendhagyó módon az Érseki Palota előtti téren kerültek megrendezésre a 90. Ünnepi Könyvhét és a 18. Gyermekkönyvnapok programjai.

Változott a szervezők köre is, a rendezvény a Líceum Kiadó és a Tittel Pál Könyvtár, valamint a Főegyházmegyei Könyvtár és az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont összefogásával valósult meg. Az együttműködés eredménye egy színes programokat kínáló, méltó környezetben megvalósuló esemény lett.

Jónás Zoltán, az EKE nyugalmazott kulturális programigazgatója nyitotta meg az Ünnepi Könyvhetet, majd a szervezők köszöntötték a megjelenteket.

Az első szakmai program a Líceum Kiadó Kulturális örökség című könyvsorozatát mutatta be. Dr. Verók Attila és Nagy Andor beszélt a művelődéstörténeti kötetekről, amelyek többek között az egri fertálymesterséget, az ország 16-17. századi olvasmányműveltségét mutatják be. A sorozat tagja a líceumi nyomda bibliográfiája is (A könyvkiadó egri Líceum), amelynek szerkesztésében könyvtárosok is részt vettek.
Az Egri Molyklub már hosszú ideje tartja találkozóit az egyetemi könyvtárban, most a palota kertjében ültek le beszélgetni kedvenc könyveikről.

A pénteki programban a zenéé volt a főszerep. Először a gyakorlós hallgatók adtak színvonalas koncertet, majd az Erasmus programban egyetemünkön tanuló diákok léptek fel. Török és ukrán nyelven szavaltak hazájuk irodalmából, majd magyarul is meghallgathattuk a verseket. A vietnami hallgatók pedig táncukkal lepték meg a közönséget, akik közé szép számmal érkeztek a Széchenyi utcán sétáló turisták közül is. Végül a Szövegtrafik, az egyetem irodalmi klubja mutatkozott be.


A napi programot a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium hangulatos koncertje zárta. A zenekar tagjai a világ távoli országaiból érkeztek – Kolumbiától Spanyolországon át Lengyelországig –, ezt tükrözte repertoárjuk.


Az Ünnepi Könyvhéten többször is fellépett az egyetem nyelvtanára, Lindsey Cuen, akit most kiváló énekesként ismerhettünk meg.
Közben az Érseki Palota sátrában molnárkalácsot sütöttek, melyet meg lehetett kóstolni.

Szombaton Napindító címmel az egyetem hallgatói, Petrovics Adrienn és Bugyi Nikolett zenés-verses műsorral léptek fel, majd egy kötetbemutatóra került sor. Dr. Süli Attila őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutatója beszélt Bodor Ferencről és koráról.


A rendezvény alatt folyamatosan lehetett vásárolni a Líceum Kiadó kínálatából, a palota turisztikai kiadványaiból.
A jól sikerült esemény megmutatta az összefogás erejét. Munkájukért és önzetlenségükért köszönet illet minden résztvevőt, a korábban említetteken kívül a hallgatói önkormányzat munkatársait is.


Bízunk benne, hogy jövőre már a felújított Eszterházy téren várhatjuk az Ünnepi Könyvhéten a látogatókat.

 

Fotók: Balogh Ferenc és Kakuk Dániel


< Vissza