VETÉSFORGÓ KONFERENCIA AZ EGYETEMEN

Utolsó módosítás: 2019. május 29.

Huszonöt éves fennállása óta először érkezik Egerbe a 19. századi magyar irodalmat kutatók országos, tudományos vándorkonferenciája, a Vetésforgó.

A Bölcsészettudományi és Művészeti Kar Irodalomtudományi Tanszékének szervezésében május 17-18-án rendezik az Eszterházy Károly Egyetemen a Vetésforgó című vándorkonferenciát. A 19. századi magyar irodalom kutatói, egyetemi hallgatók, doktoranduszok, oktatók, egyetemi tanárok és akadémikusok az ország számos tudományegyeteméről (Budapest, Debrecen, Pécs, Szeged), egyeteméről (Miskolc, Veszprém), és kutatóhelyéről (MTA BTK Irodalomtudományi Intézet, OSZK, PIM) érkeznek Egerbe.

A konferencia, hagyományainak megfelelően, egy előzetesen kijelölt témáról folytat nyílt vitát. Előbb a kolozsvári színjátszásról szóló nagyobb lélegzetű tanulmány kerül terítékre, majd a kertalakító, kastélyépítő Széchényi Ferenc tevékenységéről hangzik el egy fiatal kutató előadása.

A szakmai program:
Kulturális fordulópontok a magyar irodalomban.
VETÉSFORGÓ (A 19. századi magyar irodalom kutatóinak konferenciája)

Helyszín: Eszterházy Károly Egyetem, Eger, Líceum, Tittel Pál Könyvtár, 1. emelet 214-es terem

Május 17. péntek:
17:00–17:05 KÖSZÖNTŐ: Dr. Pintér Márta Zsuzsanna dékán, tanszékvezető
17:05–19:30 VITA: Szabó–Reznek Eszter (MTA BTK ITI): Miként próbálták elbeszélni a színháztörténetet a kolozsvári színjátszás centenáriumi ünnepén?

Május 18. szombat:
9:30–12:00 VITA: Mohay Borbála (ELTE) : „... hogy annál nagyobb Simplicitás lehessen". Széchényi Ferenc ízlésítéletei


< Vissza