A Nyitott Könyvtár programsorozat májusi előadása

Utolsó módosítás: 2019. június 03.

A Jászberényi Campus Könyvtárában május 7-én Sinka Annamária tanárnő „10 + 1 nyomós érv, miért meséljünk kortárs meséket?" című előadását hallhatták az érdeklődők.

Hazai és külföldi kortárs írók művei egyaránt említésre kerültek az előadáson, Magyarországon kevésbé ismert mesékkel is megismerkedhettünk. A teljesség igénye nélkül emelek ki néhány alkotást.

A kortárs mesék segítséget nyújthatnak mindennapi élethelyzetek, problémák megoldásában is. Hazánkban népszerű írónő, Berg Judit: Hisztimesék könyve a dacos gyerekekről/nek szól, Levesmesék című kötete a válogatós gyerekek olvasmánya. Az angol, Lauren Child: Sohadesoha nem eszem paradicsomot címmel írt könyvet hasonló témában. Charlie és kishúga, Lola a főszereplői a mesekönyvnek, több köteten át követhetjük a család történetét, Angliában animációs filmsorozat is készült a többszörös díjnyertes alkotásból. (Magyar nyelven csak néhány kötet jelent meg Szabó T. Anna fordításában.)

Az elválás, az elmúlás is megjelenhet a kisgyerekek életében, ezeknek a feldolgozásában is segíthetnek a mesék, többek között Gimes Dóra: Csomótündér című kötete és Bátky András: Morci című műve, az utóbbi könyvtárunkban is megtalálható.

Az előadást animációs filmek tették színesebbé. A közönséget megmozgató, interaktív játékkal zárult a délután, Julia Donaldson Graffalóról szóló meséjét ismerhettük meg.

 

Köszönjük a tanárnőnek az előadást és, hogy újra gyerekek lehettünk!

 


< Vissza