Könyvtárunk új könyveinek ajánlója 2020 január

Utolsó módosítás: 2020. június 25.

 

Egy kisregényt, amely 1939-ben játszódik, Bécsben. Egy zaklatott fiatal lány érkezik a Csigaház nevű panzióba. Júlia Budapestről menekült az osztrák fővárosba, régi ismerőséhez, a panzió tulajdonosnőjéhez. Odahaza megrázó élményben volt része: a vártnál korábban hazatérve a családi villába, rajtakapta fiatal mostohaanyját, Dollyt és szeretőjét, Dorner András ügyvédet, apjának, az országos hírű sebészprofesszornak a barátját. Júlia felháborodása és kétségbeesése annál is nagyobb, mert ő azt hitte, hogy Dorner az ő kedvéért jár a házhoz.
A fiatal lány abban reménykedik, hogy a Csigaházban menedéket és nyugalmat talál, ám a panzióban további „veszedelmes viszonyok" bolygatják fel a mindennapok megszokott rendjét, újabb szerelmi háromszögek formálódnak.
A szerelmi és politikai szálból biztos kézzel összeszőtt kisregényt minden bizonnyal Szabó Magda 1935 és 1938 közötti bécsi tartózkodásainak élményei ihlették, ezeket öntötte – valószínűleg itt először – prózai formába. Sorait olvasva tanúi lehetünk a regényíró születésének.

 

Katalógus

 

 

 

 

 Ez a könyv hidat épít a mesélő, a mesével nevelő-gyógyító szakemberek, a mese hídszerepét hirdető "szakmák" és a lehető legtágabban értelmezett közönség között. A Fordulópont című folyóirat az elmúlt két évtizedben fórumot teremtett a mesének elkötelezett szerzők számára, és folyamatosan közölt összeállításokat a munkáikból. Ez a könyv is ennek a törekvésnek az eredményeként jött létre.

 

Katalógus

 

 

 

 

Hányszor hallottad már, hogy ne ugrándozz mesehallgatás közben, ne kiabálj, ne dobolj, ne trappolj, hanem ülj le szépen, és figyelj csöndben? Ha nehezedre esik egy helyben maradnod, ha te is örökmozgó vagy, akkor ezek a mesék éppen neked szólnak! A mulatságos történetek alatt ugrálhatsz, tapsolhatsz, szaladgálhatsz, sőt, még kiabálhatsz is, de csak akkor, amikor elhangzanak a feladatokra buzdító szavak.

 

Katalógus

 

 

 

 

 

Varró Dániel ebben a skandinávoskodó mesefüzérben a szörnyű zord fjordok világába kalauzolja olvasóit. Megidézi és "varródanisítja" az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket. Van itt troll-legenda, finn minieposz, Andersen-paródia, sőt, tetszés szerint lehetünk főhősei egy vikinges gyerekfantasynek. A lapokon megelevenedő izgalmas, eseményekben és szójátékokban gazdag világban mindenki ráismerhet saját családi történeteire, ismerőseire és legfőképpen önmagára, amiben sokat segítenek Maros Krisztina pompás képei.

 

Katalógus

 

 

 

 

 

Mi lesz, ha összekeveredik két szín, például a kék meg a sárga? Lázár Ervin rövid meséjében a színekkel játszik. A rá jellemző rövid, fanyar humorral elevenedik meg a kék és a sárga szín vitája, hogy melyikük a legelőkelőbb.

 

Katalógus

 

 

 

 

 

A Dzsungeldzsem az éppen olvasni tanuló gyerekeknek készült. A könyv a kortárs gyerekirodalom legjobb képviselőinek meséit, verseit gyűjtötte össze. A kötet a magyar ábécé minden egyes betűjéhez kínál szövegeket úgy, hogy az adott betűhöz kapcsolódó legfontosabb helyesírási problémákra is ráirányítja a figyelmet.
Betűtanítás, helyesírás együtt s mindez úgy, hogy elsősorban szórakoztató, igényes gyerekirodalom.

 

Katalógus

 

 

 

Boldizsár Ildikó legújabb kötete egyéni és csoportos eseteket mutat be a szerző praxisából, a problémák és a kliensek sokféleségével bizonyítva a meseterápia változatos és széleskörű alkalmazási lehetőségeit. Többek között egy motiválatlan gimnáziumi fiúosztály; börtönbüntetésüket töltő anyák és gyermekeik; egy sikeres, ám kórosan elégedetlen középkorú férfi; egy életközépi válságba került nő és egy szerelmi háromszögben vergődő, döntésképtelen pár történetét ismerheti meg az olvasó, a terápiához tartozó mesékkel együtt.

 

Katalógus

 

 

 

2016. november 11-én a Károli Gáspár Református Egyetem posztgraduális gyerekirodalom képzése - a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) szakmai támogatásával rendezett konferenciát az utóbbi néhány év gyerekirodalmáról, gyerekkönyveiről. A nagy érdeklődés mellett lezajlott konferencia célja az volt, hogy bemutassa azt a fordulatot, amely a magyar gyerekkönyv-kultúrában a 2000-es évek eleje óta jelen lévő innovatív könyvkiadás kitartó munkáját betetőzte. Kötetünk tanulmányai a konferencia-előadásoknál részletesebben, a kritikai szemléletmódot megőrizve, de a tudományos érvelés alaposságával - az érdeklődők számára is jól követhető nyelven - igyekeznek kifejteni ennek a fordulatnak az irodalomtörténeti, színház-, elbeszélés- és líraelméleti, folklorisztikai és kultúratudományos feltételeit

 

Katalógus

 

 

 

 

 Szabó Magdát valójában nem kell felfedezni vagy újrafelfedezni, hiszen napjainkban is az egyik legolvasottabb magyar szerző mind idehaza, mind külföldön, műveit számos nyelvre fordították le, sikere megkérdőjelezhetetlen. Kötetünkben körüljárjuk e népszerűség lehetséges okait, bemutatjuk a befogadás működési elveit, azaz igyekszünk láthatóvá tenni e szövegek dinamikáját, felépítettségét, különös látásmódját.
Az elemzések során a legnépszerűbb, legolvasottabb művek (Az ajtó, Abigél, A pillanat) bemutatása mellett külön fejezetet szentelünk Szabó Magda lírájának is. Több szerzőnk Szabó Magda műveinek külföldi fogadtatását vagy éppen a fordítások stilisztikai, kulturális jegyeit értelmezi, hogy végül körvonalazódjon egy mai Szabó Magda – akit most olvasunk, s aki a mi nyelvünkön képes szólni.

 

Katalógus

 

 

 

Az egyének szociális viselkedését jelentős mértékben meghatározzák a gyermekkorban létrejövő kötődési kapcsolatok. A családban kialakuló erős kötődések, főként az anya-gyerek közti kötődés alapozza meg, hogy milyen lesz a gyerek szociális viselkedése a későbbiekben. Mivel a kötődési háló ereje, gazdagsága és jellege nagyban befolyásolja a szociális viselkedést, a pedagógusoknak kiemelt feladata, hogy megismerje az óvodás- és iskoláskorú gyermekek kötődéseit, ill., a kötődést befolyásoló tényezőket. Jelen kötet arra vállalkozik, hogy a kötődéskutatások eredményeit a pedagógia nézőpontjából foglalja össze.

 

Katalógus

 

Mostantól buli lesz a szorzótábla-tanulás! Tíz hajmeresztő történetből megtudjuk, ki lőtte át a szomszéd néni pongyoláját és a macska fülét, ki áll kézen a kéményen, vagy repül ki ezerrel az űrbe. Ezek a gyerekek mindent tönkretesznek, összevizeznek, kifordítanak, elcsórnak. Feje tetejére áll minden, és táncol az egész világ Malek Andrea pörgős dalaira.

Ropjad te is velünk, és tanuld meg a szorzótáblát észrevétlenül! Nyugi, nem fog fájni!

 

 Katalógus

 

 

 

 

 

Döntsd el te, mi legyen a mese vége!
Ez a könyv nemcsak attól különleges, hogy a Nádtenger lakói vadonatúj kalandokba keverednek a már bebarnult hajú Füttyös Vilkó vezetésével, hanem azért is, mert rajtad múlik, hogyan alakuljon a történet! Elkezdődik a mese, de hamar felmerül a kérdés, merre folytassák útjukat a szereplők. Te döntesz, és így a bonyodalom az általad választott irányban
kanyarog tovább. Ahány elágazás, annyi lehetséges folytatás. Van köztük vicces, meglepő, békés és harcias, izgalmas és szelíd. Persze itt-ott újra összefonódnak a szálak, míg a végére hét teljesen különböző befejezésű mesét "gyárthatsz" magadnak. És hogy még több meglepetést hozzon ez a fordulatos kötet: némelyik történetet és a meseváltozatok végét mini-rajzfilmjelenetek egészítik ki Ha okostelefonnal beolvassátok azokat a képeket, ahol LivePrint-logó szerepel, már meg is nézhetitek a rövid kis jeleneteket.

 

Katalógus

 

 

 

A statisztikák szerint Magyarországon ezer házasságkötésből kb. ötszáz válással végződik. Vajon hol romlanak el a dolgok, és mit tudnak azok a párok, akik együtt maradnak? Ezekre a kérdésekre keresi a könyv a választ a népmesékben. Mert ha igaz, hogy bennük sűrűsödik az emberiség bölcsessége és tapasztalata, akkor arról is kell találni meséket, hogy mi történik a hétországra szóló lakodalom után. Találni, nem is keveset.

 

Katalógus

 

 

 

 

A könyv kiadványsorozatunk XVIII. kötete újabb 102 pedagógus itthoni és országhatáron túli, kisebb-nagyobb településéhez kötődő tevékenységét, szakmai arculatát , tanulságos élettörténetét tárja az érdeklődők elé.

 

Katalógus

 

 

 

Mikor kezdjünk mondókázni egy kisgyerekkel? Ha lehet, még akkor, amikor anya pocakjában lakik. És aztán mindig, mindenhol, minden alkalommal: ringatás, öltöztetés, etetés, fürdetés, altatás közben - játsszuk és dudorásszuk végig együtt vele a napokat. A Toppantós a legkisebbeknek készült: a népköltészeti és gyerekirodalmi szövegek legjavát válogattuk ki.

 

 

Katalógus

 

 

 


< Vissza