4. A Hell Miksa sztori

Utolsó módosítás: 2020. október 30.

Az EKE Líceumának 2. emeletén megszokott, hogy minden évben egy aktuális témát bemutató kiállítással jelentkezik a Tittel Pál Könyvtár. Idén egy álló tárló teljes berendezését kaptam feladatul, a téma Hell Miksa születésének 300. évfordulója volt.

Már a korábbi kiállításainkon is megjelentek kézműves apróságaim, amik közül a tavalyi kartonból készült, nagyméretű II. Rákóczi Ferenc szobor volt a legkiemelkedőbb, de úgy gondoltam, hogy azt még lehet tetézni.

...és szerencsére sikerült is...

Maga az ötlet már előbb megfogalmazódott bennem, hogy kellene készíteni egy agyagból készült szobrot, ugyanis pár éve karácsonyi ajándékként otthon, levegőre száradó agyagból készült kis szobrokat készítettem. Ahhoz képest, hogy korábban soha nem foglalkoztam szobrászkodással, egész jól sikerültek.

Mivel egy szobor önmagában nem töltötte volna ki a tárlót, így ki kellett találnom pár dolgot csillagászati témában.
Háttérnek több fekete lapot ragasztottam össze, majd ezeket telecsillagoztam, elrejtve néhány meglepetést, amiket csak azok fedezhetnek fel, akik alaposan megvizsgálják az általam odavarázsolt univerzumot. A megjelenő motívumok a Star Wars és a Star Trek világából költöztek át hozzánk.

Hasonló anyagú, de sötétkék színű papírral bevontam egy méretben megfelelő leselejtezett könyvet, borítójára ugyanazzal az aranyszínű tollal egy csillagászati távcsövet rajzoltam, illetve megkapta új címét is, a „Csillagászati évkönyv"-et. Ez azért fontos, mert Hell Miksa nevéhez fűződik az első csillagászati évkönyv kiadása.

A szobrot a Hellről fellelhető leghíresebb metszetről készítettem, de nem volt célom egy az egyben lemásolni. Az én látásmódomat akartam vele kifejezni.

A szobor alapját egy fa talpazat és az abba illesztett vastag drótok adják. Erre építettem fel drótokból, sokféle rögzítési módszerrel a szobor teljes vázát. A vázra került még egy kevés ragasztószalag, barkácsragasztóba áztatott papír és végül több kilónyi agyag, ami száradás során folyamatosan repedezett, de végül sikerült megoldani, hogy egyben maradjon. Ezt festettem le két rétegben akrilfestékkel. Miksa ülőalkalmatossága és az extra talpazat az évkönyvhöz passzoló kék papírborítást kapott. Külön megjegyzendő, hogy az összes létező dolgot szemre méreteztem!

Készítettem a szobor kiegészítőjeként egy kisméretű szállítható kvadránst is, elsősorban dobozkartonból és aranyszínű kartonpapírból, ami szintén mutatós lett.

Végezetül Naprendszerünk bolygóit modelleztem hungarocell gömbökből, a Napot kivéve, ami lámpaernyőből készült. A tárló felső részére való rögzítésük nem volt egyszerű, de sikerült ezt is megoldani.

Mi tagadás rengeteg időt, energiát, vért és verejtéket emésztett fel a tárló berendezéséhez szükséges tárgyak elkészítése, de ha az arra járók örömét látom, azt mondhatom, megérte ennyit fáradozni vele!

Babiczki Tamás


< Vissza