Churchill-gyűjtemény

Utolsó módosítás: 2020. január 22.

A Churchill-gyűjtemény rövid története

A svájci Winston Churchill Alapítványt (Schweizerische Winston-Churchill-Stiftung) egy évvel Churchill halála után, 1966-ban hozták létre Zürichben. Az Alapítvány célja kettős: egyrészt emlékezni és emlékeztetni Churchill életére és munkásságára, másrészt támogatni a Churchillről és a korszakról szóló kutatásokat, az eredményeket bemutató könyvek és tanulmányok publikálását.

Az Alapítvány megkezdte a Churchill-Bibliothek kiépítését is, amely a zürichi egyetemre került. A Zürichi Egyetemi Könyvtár a Zürichi Központi Könyvtár közvetítésével 2006 szeptemberében ennek a gyűjteménynek a duplumait adományozta az Eszterházy Károly Főiskola Könyvtárának.

Fotó: Szántó György

A Churchill-gyűjtemény

A gyűjtemény részletesen tárgyalja Winston Churchill (1874-1965) munkásságát, tartalmazza Churchill saját műveit és a róla szóló irodalmat. Tematikailag elsősorban a huszadik század történelmét mutatja be, a két világháború politikai és katonai eseményeit, a békeszerződéseket, a Brit Birodalom történetét, a brit bel- és külpolitikát, de érinti a legfontosabb európai eseményeket is.

Monográfiák, dokumentumgyűjtemények, visszaemlékezések, életrajzok és tanulmánykötetek igyekeznek felidézni Churchill munkásságát és a korszakot, amelyben tevékenykedett. A tájékozódást lexikonok, bibliográfiák és adattárak segítik. A Churchill-gyűjteménybe elsősorban könyvek tartoznak, a folyóiratok mennyisége elhanyagolható. Nyelvi megoszlásban a legtöbb könyv angol nyelvű, jóval kevesebb német nyelvű és csak néhány francia munka sorolható az állományba. A könyvek megjelenési ideje a 19. század végétől az 1990-es évekig terjed.

A gyűjtemény használata

A Churchill-gyűjtemény darabjainak bibliográfiai adatai szerepelnek a Tittel Pál Könyvtár elektronikus katalógusában (a "Churchill Gyűjtemény" tárgyszó jelzi a rekordok hovatartozását).

csatolt angol nyelvű táblázat a teljes gyűjtemény tematikusan rendszerezett tételeit tartalmazza (szerző, cím, kiadás adatai).

Az állomány elhelyezésénél megtartottuk a zürichi könyvtár szakrendjét és jelzetelését.

A gyűjtemény darabjai helyben használhatók, de az érdeklődők igénybe vehetik a könyvtárközi kölcsönzést is.

További információ a Líceum 214-es könyvtári termében vagy az alábbi címen (gal.tibor@uni-eszterhazy.hu) kapható.


< Vissza